INFOGRAFIE Putin a inaugurat lucrarile de constructie a gazoductului TurkStream

INFOGRAFIE Putin a inaugurat lucrarile de constructie a gazoductului TurkStream

Ideea este de a consolida livrarile de gaze naturale ruse catre Turcia, insa si ca aceasta sa devina o tara de tranzit catre Uniunea Europeana - in locul Ucrainei -, in pofida faptului ca aceste perspective raman inca nesigure, avand in vedere neincrederea Bruxellesului fata de proiectele de gazoducte ruse. Pana la urma Gazprom va fi singurul actionar, in timp ce partenerii sai - francezii de la Engie, germanii de la Uniper (fosta EON) si Wintershall (BASF), austriecii de la OMV si anglo-olandezii de la Shell - vor finanta jumatate, in parti egale, sub forma de credit.

acum 29 luni (23 Jun 2017)

Presedintele rus a asistat la inceperea lucrarilor in largul coastelor Marii Negre, la bordul navei Pioneering Spirit, care poate instala tuburi la o adancime de pana la doi kilometri.

"Acolo unde cu altii ne ia ani ca sa convenim acorduri administrative, cu Turcia o facem in cateva luni, fara vreo indoiala multumita sustinerii dumneavoastre personale", a subliniat in aceasta convorbire Putin, potrivit unor imagini difuzate de televiziunea rusa.

Acest proiect energetic major a fost anuntat public la sfarsitul lui 2014, in paralel cu abandonarea - in plina criza ucraineana - a proiectului South Stream, via marea Neagra si Bulgaria, blocat de Uniunea Europeana (UE).

Blocat din cauza crizei diplomatice create de distrugerea de catre aviatia turca a unui bombardier rus care survola frontiera siriano-turca, in noiembrie 2015, proiectul a fost relansat vara trecuta, in urma reconcilierii intre Putin si Erdogan.

Evaluat la sase miliarde de dolari, proiectul prevede construirea a doua conducte cu o capacitate de 15,75 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an - fiecare -.

Ideea este de a consolida livrarile de gaze naturale ruse catre Turcia, insa si ca aceasta sa devina o tara de tranzit catre Uniunea Europeana - in locul Ucrainei -, in pofida faptului ca aceste perspective raman inca nesigure, avand in vedere neincrederea Bruxellesului fata de proiectele de gazoducte ruse.

Proiectul, in valoare de 9,5 miliarde de euro, a fost intarziat din cauza opozitiei anumitor tari europene, ca Polonia, care au obligat societatile vizate sa-si revada aranjamentele financiare.

Pana la urma Gazprom va fi singurul actionar, in timp ce partenerii sai - francezii de la Engie, germanii de la Uniper (fosta EON) si Wintershall (BASF), austriecii de la OMV si anglo-olandezii de la Shell - vor finanta jumatate, in parti egale, s... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro