INFOGRAFIE Pericol urias de paralizie politica dupa alegerile legislative din Italia
Alegerile legislative anticipate care au avut loc duminica in Italia sunt departe de a fi adus calmul de care scena politica din peninsula avea nevoie. Astfel, cele mai multe voturi pentru o formatiune politica (32,3%, dupa numararea a 95% din sufragii) au revenit Miscarii Cinci Stele, M5S, antisistem, condusa de Luigi Di Maio, care a incercat sa atraga de partea sa electoratul dezamagit de politica italiana traditionala. In plus, atat liderul M5S, Luigi Di Maio, in varsta de 31 de ani, cat si cel al Ligii, Matteo Salvini, in varsta de 44 de ani, revendica, in baza rezultatelor alegerilor, functia de premier, fiind putin probabil ca vreunul dintre ei sa cedeze.
Alegerile legislative anticipate care au avut loc duminica in Italia sunt departe de a fi adus calmul de care scena politica din peninsula avea nevoie. In contextul in care nicio formatiune politica nu a reusit sa obtina majoritatea parlamentara si nici macar coalitia de dreapta/extrema-dreapta, clasata pe primul loc, nu dispune de suficiente mandate pentru a guverna, Italia plonjeaza in incertitudine politica. Pe fondul crizei migratiei, al problemelor economice si al sentimentului ca Uniunea Europeana le-a abandonat tara, italienii, care au iesit in numar mare la urne (peste 70%), au optat pentru formatiuni antisistem, antieuropene si populiste, care, de altfel, au fost impreuna si marile invingatoare ale acestui scrutin. Astfel, cele mai multe voturi pentru o formatiune politica (32,3%, dupa numararea a 95% din sufragii) au revenit Miscarii Cinci Stele, M5S, antisistem, condusa de Luigi Di Maio, care a incercat sa atraga de partea sa electoratul dezamagit de politica italiana traditionala. In acest timp, coalitia de dreapta/extrema-dreapta alcatuita din partidul de centru-dreapta Forza Italia al lui Silvio Berlusconi, Liga (fosta formatiune Liga Nordului, de extrema-dreapta) a lui Matteo Salvini si Fratii Italiei (extema-dreapta) s-a clasat pe primul loc, cu aproximativ 37% din optiuni. Dar, potrivit noii legi electorale intrate in vigoare in 2017, care combina votul proportional cu cel nominal, pentru a obtine majoritatea in forul legislativ este nevoie de un scor de cel putin 40%. Si chiar daca luni dupa-amiaza nu fusesera date publicitatii rezultatele finale, o rasturnare de situatie era putin probabila.
Scenarii posibile Potrivit mai multor experti citati de France-Presse, rezultatele votului de duminica lasa sa se intrevada mai multe scenarii, desi este greu de anticipat care va fi calea pe care va merge Italia. In plus, atat liderul M5S, Luigi Di Maio, in varsta de 31 de ani, cat si cel al Ligii, Matteo Salvini, in varsta de 44 de ani, revendica, in ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro