INFOGRAFIE O Doamna de Fier la Casa Alba? Experienta lui Hillary Clinton, intre atu si povara

INFOGRAFIE O Doamna de Fier la Casa Alba? Experienta lui Hillary Clinton, intre atu si povara

Iar acest fapt va depinde, in buna masura, de optiunile fostei Prime Doamne, care are in spate o intensa cariera politica, dupa incheierea celei a sotului sau: senator de New York, vreme de opt ani, apoi sefa diplomatiei americane, timp de patru ani. In fata belicoasei retorici republicane, Hillary Clinton va trebui, cel mai probabil, sa-si inaspreasca si mai mult tonul, cu riscul delimitarii de politica externa a presedintelui Obama, inclusiv de directia pe care ea insasi a promovat-o in primul mandat al acestuia.

acum 60 luni (14 Apr 2015)

Iar acest fapt va depinde, in buna masura, de optiunile fostei Prime Doamne, care are in spate o intensa cariera politica, dupa incheierea celei a sotului sau: senator de New York, vreme de opt ani, apoi sefa diplomatiei americane, timp de patru ani.

Atacul dur al unuia din aspirantii la desemnarea din partea republicana, Rand Paul, este relevant pentru incercarea care o asteapta: "Hillary Clinton reprezinta ce e mai rau in sistemul de la Washington. Sistemul de la Washington distruge visul american", a vituperat senatorul de Kentucky.

SUA - Rusia: "Naiva resetare"

Hillary Clinton e criticata aspru, mai ales de la invadarea Crimeii incoace, pentru propunerea de resetare a relatiilor cu Rusia, in 2010, cand inca erau vii ecourile invaziei in Georgia. "Putem merge si mesteca guma in acelasi timp", le-a transmis ea, atunci, din postura de secretar de stat, vecinilor speriati ai Rusiei.

Perspectiva republicana asupra acestei incercari de apropiere a fost definita, poate cel mai precis, de contracandidatul lui Obama din 2012. Mitt Romney l-a criticat pe presedinte ca a subestimat Rusia si a catalogat politica de restartare lansata de Hillary Clinton drept "una din cele mai jenante situatii din politica externa americana". Republicanii ii reproseaza lui Obama, de la lansarea ofensivei din Ucraina, "naivitatea" in relatia cu Rusia si lipsa unei pozitii ferme, mai ales in primul sau mandat, fata de Moscova.

"Am fost printre cei mai sceptici in privinta lui Putin, pentru ca am considerat ca nu va renunta niciodata la visul de a readuce Maica Rusie in prim-plan", a declarat Hillary Clinton. "Daca Statele Unite si Europa nu creeaza un front unit, cred ca Putin e genul de om care va merge atat de departe cat i se va permite. E suficient de inteligent si de prudent ca sa poata fi impins inapoi, dar trebuie sa existe un impuls in directia asta", avertiza fosta sefa a diplomatiei de la Washington.

In fata belicoa... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro