INFOGRAFIE Noul PNL a urcat pe primul loc in sondajele de opinie

INFOGRAFIE Noul PNL a urcat pe primul loc in sondajele de opinie

Primul sondaj realizat de Inscop Research in 2015 releva modificari ale optiunilor de vot ale romanilor pentru partidele politice. Darie Cristea, coordonator proiecte Inscop, ofera o posibila explicatie: "Probabil ca romanii au un resentiment puternic fata de eventualitatea ca partidele sa puna presiune strict pe bugetul de stat si atunci merg pe ideea ca e preferabila o varietate de surse de finantare pentru acestea".

acum 63 luni (23 Feb 2015)

Primul sondaj realizat de Inscop Research in 2015 releva modificari ale optiunilor de vot ale romanilor pentru partidele politice.

Noul PNL este urmat de Alianta PSD-UNPR-PC cu 37,4% (38,8% in decembrie 2014), Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania (5%) (5,1% in decembrie 2014), Partidul Miscarea Populara cu 4% (5,6% in decembrie 2015), Partidul Liberal Reformator cu 3,3% (similar cu decembrie2014), Partidul Poporului Dan Diaconescu, care ajunge la mimimul istoric de 1,4% (2,3% in decembrie), Partidul Romania Mare 1,1% (1,2% in decembrie) si PNTCD cu 0,9% (0,6% in decembrie).

Cifrele se raporteaza la cei care au formulat o optiune clara de vot si sunt calculate pe un sub-esantion din care au fost eliminati cei care au ales optiunile "Nu sunt hotarat", "Nu merg la vot", "Nu stiu/Nu raspund".

Votul pentru partide noi

In ceea ce priveste disponibilitatea romanilor de a vota un partid nou infiintat, sondajul releva date surprinzatoare. Evident, nu este obligatoriu ca intentia declarata si masurata prin sondaj sa se transforme in comportament efectiv de vot in mod automat si in proportii similare, dar aceste cifre raman un reper semnificativ in acest sens.

Finantarea partidelor

69,8% dintre romani cred ca partidele politice trebuie finantate atat de la buget, cat si din surse private. Daca dezbaterea politica din jurul finantarii partidelor se centreaza pe reducerea cheltuielilor de campanie si un mai bun control al sursei banilor implicati intr-o campanie electorala, agenda romanilor pare mult mai relaxata pe acest subiect.

Darie Cristea, coordonator proiecte Inscop, ofera o posibila explicatie: "Probabil ca romanii au un resentiment puternic fata de eventualitatea ca partidele sa puna presiune strict pe bugetul de stat si atunci merg pe ideea ca e preferabila o varietate de surse de finantare pentru aces... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro