INFOGRAFIE Mancarea, mai scumpa in Romania decat la vecini

Potrivit unei statistici Eurostat, un kilogram de faina costa la noi, in medie, 0,62 de euro (2,75 lei), anul trecut, fata de 0,55 de euro (2,44 lei), in Bulgaria, 0,56 de euro (2,48 lei), in Polonia si 0,46 de euro (2,04 lei), in Cehia si Slovacia. O ceasca de cafea cumparata in oras este de doua ori mai scumpa la noi decat in Bulgaria, iar un litru de bere costa in Romania cu cel putin 50 de eurocenti (2,2 lei) mai mult decat la vecinii de la sud. De exemplu, in Olanda si in Norvegia, un kilogram de carne de porc costa anul trecut 7,93 de euro (35,2 lei), respectiv 9,93 euro (44,13 lei), de doua sau chiar trei ori mai mult fata de Romania sau alte state din zona.

acum 58 luni (3 Oct 2016)

Fie ca vorbim de carne, fie ca vorbim de faina, Romania este o tara ceva mai scumpa decat Polonia, si chiar decat Bulgaria. Pe de o parte, fermierii de la noi produc ceva mai scump pentru ca se finanteaza scump. Pe de alta parte, importam prea multa materie prima, de la nutreturi, la ingrasaminte. Ca urmare, si produsul final, fie ca vorbim de carne de porc, fie ca vorbim de cereale, va fi mai scump decat in tari care isi produc materia prima. Nici dorinta de profit a comeciantilor nu este de neglijat. Graul romanesc este scump Asa se face ca, desi pe vremuri era granarul Europei, Romania are, paradoxal, aproape cel mai mare pret la faina din Europa Centrala si de Est. Potrivit unei statistici Eurostat, un kilogram de faina costa la noi, in medie, 0,62 de euro (2,75 lei), anul trecut, fata de 0,55 de euro (2,44 lei), in Bulgaria, 0,56 de euro (2,48 lei), in Polonia si 0,46 de euro (2,04 lei), in Cehia si Slovacia. Nu stam bine nici la carnea de porc Si carnea de porc provine, in mare parte, din productia interna. Daca in Romania un kilogram de cotlet de porc costa anul trecut, in medie, 3,91 euro (17 lei), in Polonia se vindea pentru mai putin de 3,34 euro (14,8 lei). La carnea de pui avem printre cele mai mici preturi din zona, dar si aici ratam locul unu in regiune, din cauza Poloniei. Asta cu toate ca producatorii de la noi "vand chiar sub costuri", potrivit lui Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania. In timp ce in Romania pretul mediu pentru un kilogram de piept de pui este de 4,63 euro (20,5 de lei), in Polonia este de 3,67 euro (16,3 lei). Romanii platesc mai mult pe alimente decat polonezii fie ca vorbim despre faina, zahar, carne de porc, carne de pui sau chiar bere. Pe de alta parte, materia prima folosita de fermierii romani, cum ar fi premixurile (amestecurile de vitamine si cereale cu care sunt hraniti puii de gaina - n.r.) si chiar puii de o zi, provin din import, fiind mai scumpe decat daca s-ar produce intern. Bulgarii ne ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro