INFOGRAFIE Legile Big Brother. Ce aleg romanii intre libertate si securitate

INFOGRAFIE Legile Big Brother. Ce aleg romanii intre libertate si securitate

Pana la urma, echilibrul dintre libertate si securitate este stabilit de fiecare societate in functie de valorile dominante din acea societate, de sentimentul general de securitate/insecuritate al populatiei existent la momentul dezbaterii, de corectitudinea dialogului public in jurul acestor probleme esentiale ale societatii democratice si ale statului. 53,7% dintre romani declara ca le este mai teama de infractori, decat de institutiile statului, ca ar putea sa le intercepteze comunicatiile (telefon, email), in timp ce 27% declara ca le este mai teama de institutiile statului, decat de infractori, ca ar putea sa le intercepteze comunicatiile (telefon, email).

acum 61 luni (25 Feb 2015)

Majoritatea romanilor (54,7%) declara ca nu ar renunta la o parte din libertatile si drepturile lor pentru a avea mai multa siguranta personala, in timp ce 31,7% ar renunta la o parte din drepturile si libertatile lor pentru a avea mai multa siguranta personala.

Aceste raspunsuri trebuie analizate atat in contextul dezbaterilor publice prilejuite de respingerea de catre Curtea Constitutionala a mai multor legi cu implicatii asupra securitatii nationale, cat si prin raportare la un fond valoric si cultural consistent, inca influentat de memoria activitatii fostelor structuri de securitate din timpul regimului comunist si care determina un atasament instinctual si firesc pentru libertate. A beneficia de libertati si drepturi civile in conditii de insecuritate este o imposibilitate factuala si conceptuala. Pe de alta parte, o societate democratica isi poate pierde esenta sa democratica fara un echilibru corect intre libertate si securitate, un echilibru care se bazeaza pe principiul ca libertatea reprezinta regula centrala. Pana la urma, echilibrul dintre libertate si securitate este stabilit de fiecare societate in functie de valorile dominante din acea societate, de sentimentul general de securitate/insecuritate al populatiei existent la momentul dezbaterii, de corectitudinea dialogului public in jurul acestor probleme esentiale ale societatii democratice si ale statului. Ponderea ridicata a celor care cred ca au avut telefonul ascultat se bazeaza probabil atat pe amintirea activitatii fostei Securitati (in cazul generatiilor mai varstnice), cat si pe mitologiile mai actuale, dezvoltate in toate societatile democratice moderne, cu privire la inferenta unor entitati statale sau non-statale in spatiul privat in contextul raspandirii in masa a mijloacelor de comunicatii moderne.

53,7% dintre romani declara ca le este mai teama de infractori, decat de institutiile statului, ca ar putea sa le intercepteze comunicat... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro