INFOGRAFIE Incepe epoca masinilor electrice: mai multe state interzic vehiculele diesel, Tesla lanseaza Model 3. In Romania, viitorul e departe

De asemenea, o revolutie vine si de la Toyota, care lucreaza in prezent la o masina electrica alimentata de o baterie care se va putea incarca intr-un timp record, de cateva minute. Si Rompetrol Downstream a deschis o benzinarie dotata cu statii de incarcare a masinilor electrice, pe Soseaua Chitila din Bucuresti, urmand ca alte sapte statii de incarcare de 50 kW sa apara in acest an, in Bucuresti, Baia Mare, Campulung Moldovenesc si Timisoara. De asemenea, cele doua programe pot fi cumulate astfel incat o persoana poate beneficia atat de ecotichetul acordat pentru achizitia unui autovehicul 100% electric, electric-hibrid, cat si de prima de casare acordata prin Rabla Clasic doar in situatia in care beneficiarul caseaza si radiaza un autoturism mai vechi de 8 ani. Suma pusa la dispozitia autoritatilor locale a fost de 55 de milioane de lei, iar suma maxima pe care o putea solicita o primarie, institutie publica sau un agent economic era de 900.000 de lei, in cadrul programului. Ultimele date disponibile, din luna mai, aratau ca sunt in proces de evaluare 49 de dosare privind acordarea de subventii pentru construirea a 256 de statii de alimentare cu energie electrica.

acum 36 luni (27 Jul 2017)

Marea Britanie a devenit, miercuri, ultima dintre tarile care s-au angajat in lupta cu interzicerea masinilor cu motoare cu combustie interna, parte a unui vis global de reducere a poluarii. Guvernul britanic a anuntat ca ia in calcul interzicerea vanzarii tuturor noilor autovehicule diesel si benzina pana in 2040, in incercarea de a incuraja oamenii sa treaca la vehicule electrice si hibride.

Angajamentul este parte a unui plan mai larg al Executivului britanic, ce prevede un pachet de trei miliarde de lire sterline pentru imbunatatirea calitatii aerului din tara.

Guvernul presedintelui francez Emmanuel Macron, recent instalat la Palatul Elysee, a anuntat tot recent, la inceputul acestei luni, ca Franta va opri vanzarile de masini diesel si pe benzina pana in 2040, cu scopul de a promova masinile electrice. Oficialii francezi au anuntat si ca vor oferi stimulente proprietarilor de vehicule pentru a inlocui masinile pe motoare diesel fabricate inainte de 1997 si cele pe benzina fabricate inainte de 2021 cu automobile care polueaza mai putin.

Norvegia, care are cea mai mare rata de penetrare a masinilor eletrice din lume, si-a setat drept tinta permiterea numai a vanzarilor de masini 100% electrice sau hibride plug-in pana in 2025.

India, unde zeci de orase sunt afectate de poluarea periculoasa a aerului, se grabeste sa nu mai vanda masini pe benzina sau diesel pana in 2030 si a declarat ca vrea sa introduca masinile electrice "intr-un mare fel".

De asemenea, soferii chinezi achizitioneaza jumatate din vehiculele electrice din lume, in mare parte pentru ca guvernul exercita presiune pozitiva in acest sens, prin subventii. De asemenea, Guvernul ofera stimulente generoase pentru aceste masini, inclusiv reduceri mari la taxele de inmatriculare a vehiculelor.

Chiar si in Statele Unite ale Americii, natia masinilor 4X4, o camione... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro