INFOGRAFIE Harta soselelor cu risc major de inzapezire
Pe baza datelor centralizate la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR), "Adevarul" va prezinta harta drumurilor cu risc mare de inzapezire, din care reiese ca mai mult de trei sferturi dintre soselele tarii s-ar putea bloca daca ar ninge abundent. Opt loturi fara nicio oferta Potrivit informatiilor transmise de CNADNR pentru Agerpres, au fost demarate proceduri de achizitii publice prin licitatie deschisa pentru incheierea unor acorduri-cadru ce vizeaza activitatea de deszapezire pentru iarna 2015-2016, fiind intocmite 59 de documentatii de achizitii, insa pentru opt loturi nu s-a prezentat nicio oferta.
Pe baza datelor centralizate la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR), "Adevarul" va prezinta harta drumurilor cu risc mare de inzapezire, din care reiese ca mai mult de trei sferturi dintre soselele tarii s-ar putea bloca daca ar ninge abundent.
La fel ca in 2014 si ca in anii anteriori, si acum avem sudul, sud-estul, nord-estul si centrul tarii cu cele mai multe drumuri in pericol de inzapezire.
Acest risc este unul natural, determinat in functie de precipitatiile inregistrate in fiecare an, iar pe baza datelor astfel centralizate CNADNR stabileste tronsoanele pe care activitatile de deszapezire se pregatesc cu prioritate.
Ei bine, chiar daca in principiu se cunosc de mai multi ani tronsoanele cu risc mare de inzapezire, unele sosele inca nu au fost atribuite in vederea deszapezirii nici pana acum, cand iarna bate la usa.
"Analiza la zi a stadiului pregatirii companiei pentru iarna aceasta ne-a indicat ca de la ultima situatie prezentata, atunci cand era asigurata contractarea pentru deszapezire in procent de 70%, a evoluat la 78%.
El a precizat ca solicita CNADNR sa indeplineasca si sa respecte procedura de achizitie, astfel incat, in cel mai scurt timp sa fie incheiate contractele de deszapezire pentru intreaga retea de autostrazi si drumuri nationale din Romania.
"Contractele de deszapezire au fost incheiate acum pentru mai mult de 70% din lungimea retelei rutiere.
Preocuparea mea principala in ceea ce priveste deszapezirea este de evitare a acelor solutii pe ultima suta de metri, care ridica o multime de semne de intrebare - ma refer la procedurile de urgenta", a spus ministrul.
Acele proceduri de urgenta "nu mai pot fi schimbate anul acesta, pentru ca ar insemna sa lasam zonele descoperite, le vom continua, dar vom incerca sa le facem foarte transparente, iar anul urma... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro