INFOGRAFIE Harta europeana a riscurilor sociale. Saracia ameninta peste opt milioane de romani
Harta europeana a saraciei, intocmita de "Adevarul" pe baza datelor din ultimul raport al Eurostat, evidentiaza faptul ca Romania face parte dintr-un grup de tari in care riscul de saracie si excluziune sociala afecteaza mai mult de 30% din populatie. In fine, liderul BNS a mai aratat ca, din aceste cauze, "pe de-o parte s-a format un grup de populatie care traieste exclusiv din programele de asistenta sociala, oameni pe care e greu sa-i mai convingi sa se angajeze, dar si - de cealalta parte - cei care chiar vor sa munceasca nu-si gasesc serviciu pe masura pregatirii lor, pentru ca politicile de gestionare a pietei muncii sunt incoerente".
Harta europeana a saraciei, intocmita de "Adevarul" pe baza datelor din ultimul raport al Eurostat, evidentiaza faptul ca Romania face parte dintr-un grup de tari in care riscul de saracie si excluziune sociala afecteaza mai mult de 30% din populatie.
Concret, la noi acest risc ameninta 40,4% din populatie sau, si mai exact, peste opt milioane de romani, situandu-ne pe locul al doilea in UE, dupa Bulgaria, din acest punct de vedere.
Totusi, atat ponderea, cat si numarul persoanelor amenintate sunt in scadere in 2013 fata de 2008, de la 44,2% (9,42 milioane) la 40,4% (8,6 milioane).
In Bulgaria, gradul de risc este in crestere - de la 44,8% la 48%, adica 3,49 milioane de bulgari. Cel mai scazut grad de risc de saracie se inregistreaza in Cehia - 14,6%, adica 1,51 milioane de locuitori.
Potrivit Eurostat, peste 124 de milioane de persoane din Uniunea Europeana - aproape 25% din cetatenii UE - sunt supuse riscului saraciei sau excluziunii sociale.
Saracia, folosita ca instrument electoral
De ce in ultimii 25 de ani n-am reusit sa iesim din acest rusinos top al saraciei?
"Absenta politicilor publice coerente de combatere a saraciei", dar si "utilizarea saraciei populatiei ca instrument de manevrare electorala" ar fi, in opinia presedintelui Blocului National Sindical (BNS) Dumitru Costin, principalele cauze pentru care in Romania o mare parte din populatie are un nivel de trai scazut.
"Combaterea saraciei s-a facut, in Romania, prin programe punctuale, din fonduri ba de la UE, ba de la stat, dar lucrurile nu au fost coerente, astfel ca respectivele ajutoare mai mult s-au canibalizat unele cu altele.
Click pentru a mari infografia
"In tari ca SUA sau Marea Britanie, cardul social contine toate datele despre o persoana, de la scoala si calificarile pe care le are pana la locul... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro