INFOGRAFIE Filosofia fiscala a lui Dragnea: salariu mai mare, gaura in buzunare

INFOGRAFIE Filosofia fiscala a lui Dragnea: salariu mai mare, gaura in buzunare

Un roman care este platit in prezent cu salariul minim pe economie de 1.450 de lei ia in mana, dupa ce plateste contributiile si impozitul pe venit de 16%, in jur de 1.065 de lei. Daca adaugam la acesta contributiile de 22,75% pe care le vireaza la stat un angajator pentru un angajat, vedem ca pe un angajator il costa de fapt 1.779 lei sa plateasca un angajat cu salariul minim. Daca va plati doar angajatul CAS si CASS, din noul salariu brut de 3.845 lei el va vira contributii de 1.345 lei, impozit de 400 de lei, deci un total de 1.745 lei taxe care merg catre stat.

acum 87 luni (18 Jul 2017)

Un roman care este platit in prezent cu salariul minim pe economie de 1.450 de lei ia in mana, dupa ce plateste contributiile si impozitul pe venit de 16%, in jur de 1.065 de lei. Daca Guvernul va schimba insa modalitatea de plata a contributiilor sociale, salariatul va ramane cu mai putini bani in mana, respectiv cu circa 972 de lei. Programul de guvernare al PSD prevede ca de la 1 ianuarie 2018 vor fi eliminate patru din cele sase contributii platite astazi. Vom ramane asadar doar cu contributia la pensii (CAS) si cea de asigurari sociale de sanatate (CASS), care vor fi datorate numai de catre angajat, dar ramane in sarcina angajatorului plata acestora catre stat. Creste din pix salariul minim pe economie

In prezent, contributiile totale platite de un angajator pentru un salariat sunt de 22,75%, in timp ce si salariatul plateste, separat, contributii totale de 16,5%.

Modalitatea prin care Guvernul vrea sa mute contributiile de la angajator la angajat va fi un artificiu contabil. Potrivit programului de guvernare, "se va modifica baza de calcul a salariului brut prin cresterea acestuia cu 22,75%.

Sa facem un calcul pe baza actualului salariul minim, de 1.450 lei. Daca adaugam la acesta contributiile de 22,75% pe care le vireaza la stat un angajator pentru un angajat, vedem ca pe un angajator il costa de fapt 1.779 lei sa plateasca un angajat cu salariul minim.

Prin schimbarea bazei de calcul si trecerea tuturor acestor contributii la angajat, 1.779 lei nu va mai insemna doar efortul total al angajatorului, ci va reprezenta si salariul brut al angajatului.

In al doilea rand, un angajat va vedea cat il "arde" statul la buzunar, urmand sa vizualizeze clar care este nivelul taxarii, respectiv cati bani ar putea primi in mana daca nu ar vira contributii catre stat.

Luam din nou exemplul salariului minim pe economie de 1.450 de ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro