INFOGRAFIE Distribuitorii, pradatorii din factura la energie. Pe ce dam banii cand platim facturile la curent si gaze

INFOGRAFIE Distribuitorii, pradatorii din factura la energie. Pe ce dam banii cand platim facturile la curent si gaze

Daca in ultimii doi ani producatorii de energie regenerabila au fost acuzati de mai multe ori de cresterea facturilor la electricitate, companiile de distributie sunt, de fapt, principalii beneficiari, tarifele de distributie si de furnizare acontand 49% din factura la electricitate a unei gospodarii si 44% din factura la gaze naturale, potrivit unui studiu realizat de economistii BCR. Reprezentantii BCR au aratat ca Enel Distributie Banat a consemnat in anul 2013 un profit operational de 335 de milioane de lei la o cifra de afaceri de 625 de milioane de lei, raportand astfel o marja de profit operational de 54%, cea mai mare dintre toate companiile de distributie din Romania.

acum 68 luni (2 Mar 2015)

Daca in ultimii doi ani producatorii de energie regenerabila au fost acuzati de mai multe ori de cresterea facturilor la electricitate, companiile de distributie sunt, de fapt, principalii beneficiari, tarifele de distributie si de furnizare acontand 49% din factura la electricitate a unei gospodarii si 44% din factura la gaze naturale, potrivit unui studiu realizat de economistii BCR. Astfel, la o factura de curent de 100 de lei (fara TVA), tarifele de furnizare si distributie reprezinta 49 de lei, in vreme ce pretul in sine al energiei este mai mic de o treime, respectiv 29 de lei. Factura mai cuprinde o contributie de 9% pentru subventionarea energiei verzi, una de 4% pentru centralele in cogenerare, in vreme ce Transelectrica primeste 5% drept tarif de transport si 3% tarif pentru serviciile de sistem.

Principalii distribuitori de electricitate din Romania sunt Enel si Electrica - care detin fiecare cat trei distributii de energie, in vreme ce E.ON si CEZ controleaza fiecare cate una. Reprezentantii BCR au aratat ca Enel Distributie Banat a consemnat in anul 2013 un profit operational de 335 de milioane de lei la o cifra de afaceri de 625 de milioane de lei, raportand astfel o marja de profit operational de 54%, cea mai mare dintre toate companiile de distributie din Romania. Profitul net a fost de 190 de milioane de lei, corespunzator unei marje nete de 31%. E.ON Moldova Distributie a anuntat un rezultat operational de 254 de milioane de lei in 2013, la venituri de 665 de milioane de lei, avand o marja operationala de 36%. In privinta CEZ Distributie, aceasta a avut in 2013 un profit operational de 211 milioane de lei, la vanzari de 829 milioane, marja operationala fiind de 26%. In cazul Electrica, cea mai mare marja operationala a avut-o filiala care alimenteaza nordul Transilvaniei, care a generat in 2013un profit operational de 205 milioane de lei la venituri de 571 de milioane de lei. Agentia Nationala de Reglementare in Energie (... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro