INFOGRAFIE Cum a functionat jefuirea Bancii de Economii din Republica Moldova

INFOGRAFIE Cum a functionat jefuirea Bancii de Economii din Republica Moldova

Procurorul CNA, Adriana Betisor si seful Directiei generale de urmarire penala a CNA Bogdan Zumbreanu au prezentat schema de spalare de bani de la BEM realizata de compania Caravita. Caravita a cheltuit banii, dupa cum se vede in schema, platind patru "agenti economici din Republica Moldova", iar Business Estate SRL, din banii primiti de la BEM, a intors o datorie unei firme din Londra facand un tranfer pe conturile acesteia din Letonia si a mai achitat niste servicii de contructie unei firme din Romania. Aceasta transfera din suma de aproape 2.800.000 euro suma de 22.000.000 catre Caravita Co SRL, care la randul ei isi inchide creditul la Banca de Economii, iar Business Estate Investment isi inchide creditul sau.

acum 63 luni (17 Jul 2015)

Banca de Economii (BEM) a acordat credite pentru doua companii - Caravita si Business Estate Investment SRL. Dupa ce banii din aceste credite au fost cheltuiti, BEM a mai oferit un credit companiei Caritas Gup, iar aceasta, prin firme off-shore, a redirectionat banii spre cele companiile Caravita si Business Estate Investment - care si-au restituit astfel creditele initiale. Procurorul CNA, Adriana Betisor si seful Directiei generale de urmarire penala a CNA Bogdan Zumbreanu au prezentat schema de spalare de bani de la BEM realizata de compania Caravita. Un credit de 22.000.000 lei companiei Caravita Co SRL si un credit de 30.000.000 lei companiei Business Estate Investment SRL. Banii au fost cheltuiti asa cum au considerat firmele de cuviinta. Caravita a cheltuit banii, dupa cum se vede in schema, platind patru "agenti economici din Republica Moldova", iar Business Estate SRL, din banii primiti de la BEM, a intors o datorie unei firme din Londra facand un tranfer pe conturile acesteia din Letonia si a mai achitat niste servicii de contructie unei firme din Romania. Cum s-au furat banii In al doilea grafic se arata cum Banca de Economii ofera un credit de aproape 2.800.000 euro comapniei Caritas Grup care face un transfer prin mai multe companii cu conturi detinute in Letonia sub pretextul de plati pentru marfuri. Printre aceste tranzactii se numara si un overdraft, ceea ce inseamna deschiderea unui credit pe un termen foarte scurt de catre o banca unui agent economic. Aceasta transfera din suma de aproape 2.800.000 euro suma de 22.000.000 catre Caravita Co SRL, care la randul ei isi inchide creditul la Banca de Economii, iar Business Estate Investment isi inchide creditul sau.

La BEM a ramas o gaura Intrebata care este ilegalitatea acestor tranzactii, procuroarea Adriana Betisor a declarat ca de fapt banii nu au ajuns inapoi la Banca de Economii. "Au fost primite credite de la BEM care au fost utilizate in interesele agentilor economici. Ulterior, s-au creat... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro