INFOGRAFIE Cum a ajuns Romania din nou "Tigrul Europei". Consumul si importurile au umflat economia in primul trimestru -

INFOGRAFIE Cum a ajuns Romania din nou

Consumul, reflectat in afacerile din comertul cu amanuntul, a crescut cu 19% (respectiv cu 27% in cazul vanzarilor de alimente), iar importurile - cu peste 7%. Peste Slovacia si Spania Romania a inregistrat in primul trimestru cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana (4,2%), urmata de Slovacia, cu 3,6% si Spania, cu 3,4%, in timp ce la nivelul UE avansul mediu a fost de 1,7%, potrivit datelor publicate vineri de biroul european de statistica, Eurostat.

acum 52 luni (16 May 2016)

Consumul, reflectat in afacerile din comertul cu amanuntul, a crescut cu 19% (respectiv cu 27% in cazul vanzarilor de alimente), iar importurile - cu peste 7%.

Asta pentru ca salariul mediu real a crescut cu peste 15% (preturile au scazut cu 3%, iar veniturile au avansat cu 12%), umfland cererea interna pana peste potentialul de productie autohtona.

Plusuri semnificative au fost inregistrate si la cumparaturile de autovehicule (+15,4% la cifra de afaceri in comertul auto), ca si in turism si in comertul cu produse nealimentare. Ritmuri similare celor din 2014 si 2015

Cresterea Produsului Intern Brut (PIB), principalul indicator care arata dimensiunea unei economii, a fost de 4,3% in serie bruta fata de primul trimestru din 2015 si de 4,2% in serie ajustata in functie de factorii sezonieri.

Pentru intregul an 2016, Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana si Guvernul Romaniei estimeaza un avans economic de 4,2%, in timp ce Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) mizeaza pe o crestere de 4%. Peste Slovacia si Spania

Romania a inregistrat in primul trimestru cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana (4,2%), urmata de Slovacia, cu 3,6% si Spania, cu 3,4%, in timp ce la nivelul UE avansul mediu a fost de 1,7%, potrivit datelor publicate vineri de biroul european de statistica, Eurostat.

Romania este pe primul loc in UE si in privinta cresterii economie fata de ultimul trimestru al anului trecut, cu un avans de 1,6%.

Economia Germaniei a avansat cu 1,6% raportat la intervalul similar (T1) din 2015, cea a Frantei cu 1,3%, a Italiei cu 1%, iar cea a Marii Britanii cu 2,1%.

La nivelul Uniunii Europene, precum si al zonei euro, a avut loc o crestere economica de 0,5% primele trei luni ale anului, raportat la ultimul trimestru din 2015.

... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro