INFOGRAFIE Cu ce raman angajatorii dupa reducerea CAS. Petrolistii, producatorii de tigari si bancherii castiga cel mai mult

INFOGRAFIE Cu ce raman angajatorii dupa reducerea CAS. Petrolistii, producatorii de tigari si bancherii castiga cel mai mult

Interesant este ca angajatorii care acorda salariul minim vor avea de castigat numai trei luni cei 45 de lei per angajat din reducerea CAS, pentru ca de la 1 ianuarie ei vor plati 975 de lei brut, cu 75 de lei mai mult decat acum per angajat, scaderea CAS fiind astfel "canibalizata" de majorarea salariului minim.

acum 116 luni (22 Oct 2014)

Zilele acestea, contabilii firmelor calculeaza salariile pe luna octombrie in vederea raportarii acestora la autoritatile fiscale, iar octombrie este prima luna in care se aplica reducerea CAS.

Mai exact, la majoritatea angajatorilor, contributiile de asigurari sociale (CAS) sunt, din octombrie, de 15,8% in loc de 20,8% cat fusesera pana acum.

Cum scad contributiile

"Adevarul" va propune o detaliere a acestor calcule contabile, bazata pe salariile medii brute comunicate de Institutul National de Statistica pentru luna august 2014 (cea mai recenta raportare), din care reiese cat se castiga in principalele domenii de pe urma reducerii CAS.

Prima concluzie: acolo unde angajatorii dau cele mai mari salarii se castiga si cel mai mult dupa scaderea CAS, topul fiind dominat de petrolisti, producatorii de tigari si bancheri.

La polul opus, angajatorii din turism, industria mobilei si industria alimentara consemneaza castiguri mai mici de 50-70 de lei per angajat.

La nivelul salariului minim pe economie (900 de lei brut), castigul per angajat este de 45 de lei, iar la nivelul salariului mediu - de 116 lei.

Interesant este ca angajatorii care acorda salariul minim vor avea de castigat numai trei luni cei 45 de lei per angajat din reducerea CAS, pentru ca de la 1 ianuarie ei vor plati 975 de lei brut, cu 75 de lei mai mult decat acum per angajat, scaderea CAS fiind astfel "canibalizata" de majorarea salariului minim. Daca Guvernul se asteapta la crearea de noi locuri de munca si aducerea la lumina a posturilor platite la negru, oamenii de afaceri sunt mai practici: ei vor sa mareasca, proportional, salariile angajatilor.

"Cei mai multi angajatori cu care am discutat aceasta chestiune au intentia cat se poate de clara de a le transfera salariatilor, prin marirea veniturilor, acest castig", a declarat pentru "Ad... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro