INFOGRAFIE Caracatita Plahotniuc. Radiografia afacerilor si averii unuia dintre principalii oligarhi de peste Prut

INFOGRAFIE Caracatita Plahotniuc. Radiografia afacerilor si averii unuia dintre principalii oligarhi de peste Prut

De fapt, relatia pe care omul de afaceri Plahotniuc o are cu politicianul Plahotniuc este de iubire si ura: cand anunta ca iese din toate afacerile pentru a se dedica politicii si a aduce mult-ravnita schimbare in Republica Moldova, cand declara ca "traieste pentru afaceri". Hotelurile, posturile de televiziune, agentiile de publicate controlate pana atunci de Plahotniuc au fost preluate de un holding administrat de un off-shore olandez, continua "Ziarul National". In acte, aceast bloc cu o suprafata de 5.200 de metri patrati apartine firmei Finpar Invest, fondata de sora lui Plahotniuc si administrata in prezent de unul dintre oamenii de incredere de-ai lui Plahotniuc, Ghenadie Sajin, care administreaza mai multe dintre afacerile politicianului. Imperiul de presa Artistii rusi Filip Kirkorov, Laima Vaikule, Nicolai Baskov, Maxim Galkin si Andrei Malahov au fost adusi de Plahotniuc in Moldova cu cateva zile inainte de alegerile din noiembrie 2014 pentru a sustine "un mare concert oferit cetatenilor de catre PDM". este totodata si fondatoarea agentiilor de publicitate Angel-S (acelasi nume l-a avut si compania moldo-americana infiintata de Plahotniuc in anii 90) si Casa Media, detinatoarea drepturilor exclusive de vanzare a publicitatii de la posturile Prime TV, 2 Plus, Canal 3, Publika TV. Mai exact, a scos la iveala o investigatie realizata in 2013 de Centrul de Investigatii Jurnalistice din Moldova, in blocul de pe strada Bulgara, Vladimir Plahotniuc si sotia sa detin doua apartamente, cu o suprafata totala de peste 1.250 de metri patrati. Printre vecini se numara, de asemenea, fratele deputatului, Andrei Plahotniuc (care este proprietarul unui apartament de 90,2 metri patrati), si surorile: Vera Morozan (apartament de 72,6 metri patrati), Tatiana Plahotniuc (apartament de 88,1 metri patrati) si Luncasu Elena (apartament de 55,9 metri patrati). Printre persoanele surprinse in compania milionarului moldovean se numara Doina Popa, prezentatoare la Prime TV, Irina Ulianovschi, fiica fostului presedinte de la Curtea de Apel Comrat (Gheorghe Ulianovschi), Adrian Candu (presedintele Parlamentului de la Chisinau, fost ministru al Economiei si fin al lui Plahotniuc) si omul de afaceri Iurii Luncasu. Din 1 noiembrie si pana la mijlocul lunii decembrie 2013, CNI a trimis zeci de demersuri catre "Cadastru", "Camera Inregistrarii de Stat", "Registru", banci, Inspectoratul Fiscal pentru ca in cele din urma sa stabileasca ca "nu exista divergente intre declaratia de avere pentru anul 2012 si informatiile primite de la aceste institutii", arata moldovacurata.md.

acum 110 luni (23 Apr 2015)

Activitatile mascate sau la vedere ale lui Vladimir Plahotniuc il incadreaza perfect in sintagma oligarhului modern: misterioase companii off-shore, duble identitati, control media, cumetrii cu cei mai puternici oameni din stat, filaje in strainatate, atacuri raider, procese de santaj si amenintari.

Pentru a intelege cine este Plahotniuc in Moldova si in spatiul rusofon, ganditi-va ca, in martie, cand se ducea spre Vladimir Putin, presedintele Kirgizstanului a avut o escala de patru ore in Republica Moldova. Acelasi avion a fost folosit, cateva zile mai tarziu, de omul de afaceri Ilan Shor pentru a fugi din Moldova.

Caracatita Plahotniuc Plahotniuc: omul de afaceri, politicianul si oligarhul

Povestea pe care o spune Vladimir Plahotniuc despre el are, insa, putine in comun cu imaginea de oligarh. De fapt, relatia pe care omul de afaceri Plahotniuc o are cu politicianul Plahotniuc este de iubire si ura: cand anunta ca iese din toate afacerile pentru a se dedica politicii si a aduce mult-ravnita schimbare in Republica Moldova, cand declara ca "traieste pentru afaceri".

Vladimir Plahotniuc depune acum mari eforturi pentru a se promova drept filantrop si abia apoi om de afaceri si politician. Desi a dat numeroase interviuri in care povesteste despre hotelurile sale, despre avionul privat si alte afaceri banoase, Plahotniuc nu a trecut niciodata niciuna dintre aceste afaceri in declaratiile de avere si venituri pe care a fost obligat sa le depuna, an de an, cat timp a fost membru al Parlamentului de la Chisinau. Comisia Nationala de Integritate (CNI), singurul organ din Republica Moldova abilitat sa verifice aceste discrepante majore intre ceea ce spune Plahotniuc si ceea ce scrie el in acte, este "alintata" in presa de peste Prut "bata lui Plahotniuc".

In urma cu patru ani, echipa "Adevarul Moldova" a devzaluit ca Vladimir Plahotniuc, pe atunci prim-vicepresedinte al... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro