INFOGRAFIA Presedintele Xi, pe urmele lui Mao

INFOGRAFIA Presedintele Xi, pe urmele lui Mao

Este de patru ori mai putin decat Statele Unite (603 miliarde de dolari), dar cu mult peste Arabia Saudita (77 de miliarde), Rusia (61 de miliarde), India (53 de miliarde), Marea Britanie (51 de miliarde) sau Franta (49 de miliarde de dolari). 153 de delegati poseda o avere de peste doua miliarde de yuani (255 milioane euro) iar averile lor cumulate se ridica la 650 miliarde de dolari, adica dublu fata de Produsul Intern Brut al Irlandei.

acum 76 luni (5 Mar 2018)

Comitetul Central al PCC a propus scoaterea din Constitutia chineza a mentiunii ce prevede ca un presedinte "nu poate exercita mai mult de doua mandate consecutive"' de cate cinci ani fiecare. Comitetul a propus, de asemenea, la ca doctrina lui Xi Jinping privind socialismul chinezesc in noua era sa fie introdusa in Constitutie, o onoare rezervata pana atunci doar lui Mao Zedong, fondatorul regimului comunist in 1949. De la venirea la putere, Xi Jinping si-a inlaturat posibilii competitori, ca parte a razboiului sau impotriva coruptiei. Recent, si-a arogat titlul de lider suprem, care nu a fost folosit timp de patruzeci de ani". Cu aceasta ocazie, China a anuntat luni ca bugetul sau militar, al doilea ca marime din lume dupa cel al SUA, va fi majorat cu 8,1% in 2018, un ritm de crestere superior anului trecut, relateaza AFP. Aceasta rata de crestere, mai ridicata decat in 2017 (+7%), a fost anuntata de guvern intr-un raport dat publicitatii cu putin timp inainte de deschiderea sesiunii anuale a parlamentului. Fondurile alocate se ridica la 1.107 miliarde de yuani (175 de miliarde de dolari), potrivit acestui raport citit de premierul Li Keqiang. China a cheltui in 2017 un total de 151 de miliarde dolari pentru armata sa, indica un recent raport al Institutului International pentru Studii Strategice (IISS), un think tank cu sediul la Londra.

Este de patru ori mai putin decat Statele Unite (603 miliarde de dolari), dar cu mult peste Arabia Saudita (77 de miliarde), Rusia (61 de miliarde), India (53 de miliarde), Marea Britanie (51 de miliarde) sau Franta (49 de miliarde de dolari). Beijingul isi majoreaza cheltuielile pentru aparare de peste 30 de ani cu scopul de a reduce avantajul armatelor occidentale. In octombrie, presedintele chinez, Xi Jinping, a cerut armatei sa isi finalizeze modernizarea pana in 2035 si sa fie de "clasa mondiala" la orizontul anilor 2050. In consecinta, nu mai putin de 102 membri ai Legislativului de la Beijing au o avere de cel puti... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro