Infernul pavat cu bune intentii: trimiterea de arme in zonele de conflict

Infernul pavat cu bune intentii: trimiterea de arme in zonele de conflict

> Din nefericire, dilema este reala, cu atat mai dureroasa cu cat se produce pe fondul disparitiei din ecuatia internationala a formulei pe care ONU a avut-o mereu la dispozitie (si, teoretic, inca o mai are): trimiterea in zonele de conflict a unei forte internationale, "castile albastre", actiune prevazuta de Carta ONU tocmai ca ultima masura de dezamorsare si control. Din pacate, nu exista nici un fel de garantii de durata privind viitorul acestor arme de toate tipurile si dimensiunile, ajunse in zonele de conflict si operate, intr-o proportie considerabila, de civilii inrolati in brigazile para-militare de voluntari care opereaza de ambele parti ale baricadelor.

acum 60 luni (31 Aug 2014)

>

Din nefericire, dilema este reala, cu atat mai dureroasa cu cat se produce pe fondul disparitiei din ecuatia internationala a formulei pe care ONU a avut-o mereu la dispozitie (si, teoretic, inca o mai are): trimiterea in zonele de conflict a unei forte internationale, "castile albastre", actiune prevazuta de Carta ONU tocmai ca ultima masura de dezamorsare si control. Dar si mai complicate si mai greu de formulat atunci cand cei care trebuie sa le dea sunt marii jucatori politico-militari ai planetei. Aceasta deoarece, pentru ei, morala momentului se defineste in functie de prioritaile strategice ale fiecaruia, extrem de fluide in functie de situatie, aliante si interese imediate si viziunea de termen lung careia i se subsumeaza.

Pentru inceput, sa definim tipul de ajutor militar pe care unele state occidentale,SUA, Canada, China sau Rusia, au les sa-l trimita in zonele de conflict, sub acoperirea unor pretexte ideologice (spre ex., sustinerea miscarilor de eliberare de toate culorile si orientarile) sau a interventiei umanitare extinse. In general, este vorba, prioritar, de armament usor cu munitiile aferente, logistica si alimente, cele care pot sustine in imediat o ofensiva dar care prezinta si riscul cel mai mare de a fi transferate, catre alte miscari insurgente sau catre civilii care sunt integrati la un moment dat unitatilor armate, dar le parasesc odata cu armamentul in dotare..

In acest moment, la nivel mondial, sunt in circulatie 875 milioane de arme usoare, estimandu-se ca 525 de milioane de arme usoare sunt in mainile civililor. Ucid zilnic, in medie, 1000 de oameni, 300.000 in fiecare an (100.000 in conflictele armate si 200.000 in situatii non-conflictuale) Plus un milion de raniti anual, multi dintre acestia handicapati pe viata....Peste 1000 de companii din peste 100 de tari ale lumii produc acest tip de arme si aprovizioneaza statele, gruparile armate si persoane fizice. Cele mai multe dintre ele ajung direct sau ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro