Infectiile din cavitatea bucala, in legatura stransa cu afectiunile cardiace si cu multe alte boli grave

Infectiile din cavitatea bucala, in legatura stransa cu afectiunile cardiace si cu multe alte boli grave

Sunt situatii in care boala parodontala in stadii avansate cu episoade repetate de suprainfectare poate sa ne puna viata in pericol. Pacientii cu risc de a dezvolta endocardita sunt nevoiti sa cunoasca etiologia bolii parodontale, componenta principala fiind cea microbiana si mecanismul de diseminare a microorganismelor din focarul de infectie din cavitatea bucala catre cord", spune medical aradean Dan Merisca.

acum 46 luni (5 Feb 2016)

Sunt situatii in care boala parodontala in stadii avansate cu episoade repetate de suprainfectare poate sa ne puna viata in pericol.

"Pacientii diagnosticati cu endocardita bacteriana si parodontoza sunt expusi riscului de a dezvolta afectiuni cardio-vasculare. Endocardita bacteriana este o infectie a endocardului (stratul interior al inimii din care se formeaza valvele) si a valvelor cardiace cauzata de afectiuni si bacterii. Din aceste motive, pacientii ce prezinta astfel de afectiuni trebuie sa se monitorizeze in aceasta directie. Pacientii cu risc de a dezvolta endocardita sunt nevoiti sa cunoasca etiologia bolii parodontale, componenta principala fiind cea microbiana si mecanismul de diseminare a microorganismelor din focarul de infectie din cavitatea bucala catre cord", spune medical aradean Dan Merisca. "Boala se instaleaza in timp, deci vorbim de o boala cronica. Are suprafata extinsa de contaminare, iar la nivel gingival, papilar, avem o circulatie sangvina de tip terminal. Toate conditiile sunt de transmitere a microbilor catre circulatia sistemica, iar de aici in tot corpul. Un alt organ afectat de infectiile din caviitatea bucala este stomacul. Toate secretiile din cavitatea bucala prin traiectul intestinal ajung in stomac si uneori isi continua parcursul pe intreg traiectul intestinal provocand o imensitate de leziuni. De exemplu abcesul din cavitatea bucala (rezultatul unei carii neglijate) este considerat urgenta medicala. Bacteriile din astfel de abcese pot trece-n circulatia sangvina (baceriemie), iar in situatii grave pot da septicemie", mai explica Dan Merisca.

"De altfel, bacteriile ajunse-n sange mai pot afecta organe precum rinichii sau articulatiile, iar un studiu recent a speriat lumea medicala: gingivita si infectiile date de cariile dentare netratate favorizeaza riscul aparitiei cancerului agresiv (cel cu evoluie galopanta). Gravidele sau doamnele ce-si doresc acest statut sunt sfatu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro