Infarctul silentios, afectiunea care ne poate ucide fara sa ne dam seama

Infarctul silentios, afectiunea care ne poate ucide fara sa ne dam seama

"Daca in urma cu 20 de ani infactul aparea la pacienti de peste 50 de ani, acum avem si pacienti de 30 de ani cu grave probleme cardiace. De asemenea, oamenii supraponderali, cei sedentari, fumatorii, diabeticii sau cei care sufera de hipertensiune arteriala sunt mai predispusi la boli cardiace si de aceea trebuie sa se monitorizeze cu atentie, iar la primele simptome, chiar daca sunt discrete sa mearga la medic.

acum 52 luni (24 May 2016)

Infarctul silentios are simptome subtile, pe care le ignoram de cele mai multe ori. Simptomele pot fi asemanatoare unei raceli cu mici dureri in maxilar si in gat, insotite de oboseala. Simptomele lui seamana si cu cele ale unei indigestii, cum ar fi greata, varsaturi, arsuri in capul pieptului, senzatie de balonare si dificultati de respiratie", spune Ioan Codrean medic cardiolog.

Ne poate ucide in somn

Daca aveti astfel de simptome este bine sa consultati un medic, deoarece infarctul silentios poate ucide rapid. Putem scapa de unul sau doua astfel de episoade, dar in final infactul silentios ucide. Am avut pacienti care nu se stiau bolnavi de inima si au murit in somn fara a avea simptome evidente. De aceea nu trebuie ignorate anumite semnale ale organismului, mai ales ca tara noastra este in topul european in ceea ce priveste mortalitatea din cauza bolilor cardiac", mai spune medicul.

Chiar daca nu le simtim, simptomele unui infarct silentios lasa urme care pot fi depistate de teste. "Daca ati avut simptome de indigestie, daca dupa o noapte buna de somn va simtiti foarte obositi, respirati greu si inca aveti transpiratii, este bine sa va prezentati la medic si sa nu asteptati.

Atentie la factorii de risc

Oricine poate face un infarct, mai ales ca in ultimii ani bolile de inima apar la persoane tot mai tinere. "Daca in urma cu 20 de ani infactul aparea la pacienti de peste 50 de ani, acum avem si pacienti de 30 de ani cu grave probleme cardiace. De vina sunt stresul, viata agitata pe care o avem si alimentatia care nu mai este demult una naturala. Toate acestea au schimbat regimul de viata si acum avem cazuri grave si la tineri", explica medicul.

Persoanele cu antecedente in familie trebuie sa fie de doua ori mai atente. "Cei care au in familie cazuri de boli de inima ar trebui sa isi faca un control la fiecare sase luni dup... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro