Ineditele amintiri ale colonelului Lacusteanu, la Adevarul Live, cu istoricul Georgeta Filitti

INTRA IN DISCUTIE si urmareste emisiunea in modulul Adevarul LIVE Georgeta Filitti, doctor in istorie, a publicat, in tara si strainatate, carti si studii cu privire la istoria moderna a Romaniei (aspecte economice), secolul fanariot si relatiile romano-elene, exilul romanesc. In octombrie 2012 a fost decorata de Regele Mihai I cu Medalia "Crucea Casei Regale a Romaniei" pentru "activitatea sa prodigioasa ca istoric al societatii, moravurilor si traditiilor intelectuale romanesti", pentru "promovarea integrarii culturii si societatii romane in spatiul european, prin redescoperirea legaturilor permanente, umane, comerciale, juridice dintre estul si vestul european", si pentru ca prin activitatea sa istorica "promoveaza cercetarea autentica, punand in fata adevarul istoric".

acum 76 luni (12 Jan 2016)

INTRA IN DISCUTIE si urmareste emisiunea in modulul Adevarul LIVE

Georgeta Filitti, doctor in istorie, a publicat, in tara si strainatate, carti si studii cu privire la istoria moderna a Romaniei (aspecte economice), secolul fanariot si relatiile romano-elene, exilul romanesc. Colaborari la enciclopedii si volume de documente. A tradus din limba franceza si a ingrijit la Editura Humanitas volumul Memoriile Principelui Nicolae Sutu mare logofat al Moldovei (1798-1871), aparut in 2013, in colectia MemoriiJurnale.

In octombrie 2012 a fost decorata de Regele Mihai I cu Medalia "Crucea Casei Regale a Romaniei" pentru "activitatea sa prodigioasa ca istoric al societatii, moravurilor si traditiilor intelectuale romanesti", pentru "promovarea integrarii culturii si societatii romane in spatiul european, prin redescoperirea legaturilor permanente, umane, comerciale, juridice dintre estul si vestul european", si pentru ca prin activitatea sa istorica "promoveaza cercetarea autentica, punand in fata adevarul istoric".

In aceasta seara, de la ora 19.00, la Libraria Humanitas de la Cismigiu va avea loc o intalnire cu Georgeta Filitti, Dan C. Mihailescu si Sandra Ecobescu despre editia integrala a amintirilor lui Grigore Lacusteanu, editata dupa cele doua caiete manuscrise aflate la Biblioteca Academiei Romane, cu o introducere de Ion Filitti, recent aparuta la Editura Humanitas. Boier de rangul al doilea, primeste o educatie aleasa cu profesori particulari si dobandeste cunostinte solide de latina, greaca, germana, rusa si franceza. Avanseaza rapid pana la gradul de maior, dar primeste numirea de polcovnic (colonel) abia cu cateva zile inainte de pensionare. Dupa ce paraseste armata devine presedinte al Consiliului Ostasesc in timpul domniei lui Cuza si, intre 1865 si 1870, senator al districtului Vlasca. Caietele colonelului Lacusteanu au fost descoperite si publicate de nepotul sau Radu Crutzescu, in perioad... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro