"Industria" studentilor straini: cati bani aduc la Iasi tinerii din alte tari

Pe urmatoarele cinci locuri in topul tarilor de provenienta, dar doar cu cateva zeci de reprezentanti, se afla Germania (42 de studenti), Marea Britanie (38 de studenti), Algeria (36 de studenti) si Italia (34 de studenti). Am aflat de facultate de la un prieten si am decis sa studiez la Iasi pentru ca taxele sunt mai mici fata de alte locuri din Europa", a explicat si Dionisi, un student venit din Grecia, care urmeaza sa treaca in anul al doilea. Centru de limbi moderne de 1,5 milioane de euro Pentru a veni in sprijinul studentilor straini, Universitatea de Medicina din Iasi a inaugurat, la inceputul verii, un Centru de Limbi Moderne si Integrare Culturala, cladire reabilitata integral din fonduri proprii. Directia Nationala Anticoruptie a cercetat de la dosare de dare si luare de mita pana la modalitatea de admitere a strainilor la UMF Iasi. In 2015, toate cele 951 de dosare depuse de candidatii straini au fost reevaluate, dupa ce au aparut informatii conform carora 94 de tineri, cei mai multi de origine marocana, ar fi platit pentru ca notele sa le fie marite si, astfel, sa intre pe lista celor admisi.

acum 30 luni (30 Jul 2017)

Din acest punct de vedere, Iasiul este considerat de experti ai Bancii Mondiale un "castigator". Totodata, numarul de studenti straini este cam la fel ca la Bucuresti. Cei mai multi vin din Franta

Cel mai important punct de atractie pentru studentii straini, mai ales din tarile arabe, este Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr.T. Potrivit datelor de la Ministerul Educatiei, institutia de invatamant superior din Iasi depaseste celelalte universitati similare din tara la numarul de studenti straini. Practic, in capitala Moldovei studiaza peste 2.600 de studenti straini, cei mai multi venind din tari precum Franta, Israel, Grecia sau Maroc.

"La Iasi sunt 2.634 de studenti straini. Cei mai multi vin din Franta - 539, apoi din Israel - 531, 308 sunt din Grecia, 289, din Maroc, 233, din Tunisia", a declarat Ivona Burduja, purtatorul de cuvant al UMF Iasi.

Pe urmatoarele cinci locuri in topul tarilor de provenienta, dar doar cu cateva zeci de reprezentanti, se afla Germania (42 de studenti), Marea Britanie (38 de studenti), Algeria (36 de studenti) si Italia (34 de studenti).

La UMF sunt studenti straini din 84 de tari", a completat reprezentantul institutiei de invatamant superior. Pe langa cursurile predate in limba engleza la Medicina Generala si Medicina Dentara, zeci de tineri studiaza in limba franceza, aceasta devenind cea de-a doua limba vorbita a comunitatii de studenti straini de la Iasi. Costurile pentru chirie si trai in oras sunt foarte mici in comparatie cu alte locuri din Europa", a spus Olivia, care achita lunar o chirie de 300 de euro, suma platita si pe durata vacantei, pentru a pastra apartamentul. Tanara de 25 de ani sustine ca, anual, cheltuieste mult mai mult de 10.000 de euro. "De acasa imi trimit bani"

"Am ales sa studiez la Iasi pentru ca si fratii mei au facut scoala aici, iar acum sunt medici in Maroc. De acasa imi trimit bani pentru scoala, chirie, facturi la utilitati si intretinerea ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro