Independenta Cataloniei s-a incheiat. Urmeaza alegeri la 21 decembrie. Mesajul SUA si al Uniunii Europene a fost de partea Guvernului de la Madrid

Guvernul spaniol a suspendat autonomia Cataloniei, conform Art.155 din Constitutie, incepand de sambata si a predat guvernanta vicepremierului spaniol Soraya Saenz de Santamaria. De aceea, in toata aceasta criza, liderii catalani nu au renuntat la steagul UE alaturi de steagul national, trimitand astfel mesajul ca nu se doreste renuntarea la blocul comunitar. Carles Puigdemont poate candida la alegeri Mii de spanioli au demonstrat intr-una dintre pietele din Madrid impotriva independentei Cataloniei, sustinand unitatea Spaniei, dupa ce Parlamentul regional catalan a adoptat declaratia de independenta.

acum 58 luni (30 Oct 2017)

Guvernul spaniol a suspendat autonomia Cataloniei, conform Art.155 din Constitutie, incepand de sambata si a predat guvernanta vicepremierului spaniol Soraya Saenz de Santamaria.

Liderul separatist catalan, Carles Puigdemont, a indemnat autoritatile sa opuna "o rezistenta fara violenta" la preluarea controlului provinciei de catre Madrid. Membrii Parlamentului catalan au fost demisi, premierul spaniol, Mariano Rajoy chemand la alegeri pentru 21 decembrie, iar ministrul spaniol de Interne a preluat Politia catalana. Madridul si Barcelona incearca sa gestioneze criza fara sa infiebante spiritele in provincia cu aproape 6 milioane de locuitori, pentru a nu se transforma intr-un razboi civil.

Afacerile catalane, in scadere drastica

Ultimul conflict armat a fost pe vremea dictatorului fascist Francisco Franco, cand au fost ucisi mii de catalani, iar zeci de mii au fost fortati sa plece in exil. Tinerii catalani, intre 18-25 de ani, sunt cei mai ferventi aparatori ai independentei, fiind convinsi ca fara Madrid, Catalonia ar fi mai bogata, datorita cresterii rapide a economiei, bazata pe servicii financiare, tehnologie hi-tech, turism si industria textila, care produc anual bunuri in valoare de 314 miliarde dolari. De aceea, in toata aceasta criza, liderii catalani nu au renuntat la steagul UE alaturi de steagul national, trimitand astfel mesajul ca nu se doreste renuntarea la blocul comunitar. Tajani a catalogat referendumul pentru independentei organizat in Catalonia la inceputul lunii octombrie ca ilegal si a adaugat ca Uniunea Europeana nu va media conflictul deoarece aceasta criza este o problema interna a Spaniei.

Carles Puigdemont poate candida la alegeri

Mii de spanioli au demonstrat intr-una dintre pietele din Madrid impotriva independentei Cataloniei, sustinand unitatea Spaniei, dupa ce Parlamentul regional catalan a adoptat declaratia de independenta. De partea cealalta, mii de catalani au demonstrat pentru ind... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro