Incondeiatul oualor renaste pe Valea Oltetului. "Am invatat mestesugul de la bunicul si am sa ma las cand m-or lasa ochii"

Incondeiatul oualor renaste pe Valea Oltetului.

Ultima diploma castigata de un elev de pe Valea Oltetului, la Festivalul de la Ciocanesti, inca neincheiat la ora la care asternem aceste randuri, n-a ajuns acasa. Motivele stravechi se regasesc si astazi pe ouale de la Calui si Oboga FOTO Valeru Ciurea Cei cativa elevi interesati, nu mai multi de patru-cinci, vin la sfarsit de saptamana la Casa de Cultura. Cat depre motive, toate mostenite din strabuni, 10 sunt cel mai des folosite, intalnite si pe la fel de celebra ceramica de Oboga: cocosul, vulturul, pestele, frunza de jugastru, margaritarul, heruvimul, panza de paianjan, pana de paun, poteca ratacita, fierul plugului.

acum 51 luni (17 Apr 2016)

S-au turnat filme, s-au scris carti avand ca tema arta sa populara si s-a exprimat regretul ca modelele de Oboga ar putea pieri. Din pacate, mesterul incondeietor a pierit in urma cu cinci ani, insa arta sa, desi la inceput nu erau prea multe semne, este dusa mai departe pe Valea Oltetului si, chiar mai mult, ajunge si este premiata in tara.

Ultima diploma castigata de un elev de pe Valea Oltetului, la Festivalul de la Ciocanesti, inca neincheiat la ora la care asternem aceste randuri, n-a ajuns acasa. Pentru ca mostenirea lasata de Tudor Diaconeasa este continuata astazi la Calui, unde o preda la scoala, voluntar, invatatorul pensionar Petre Ciobanu, si la Bals, la Casa de Cultura, unde Daniela Voicu si-a cucerit elevii cu acelasi mestesug.

"Am invatat de la bunicul, tatei nu prea i-a placut"

Daniela Voicu are 28 de ani si o indeletnicire in care pune multa pasiune: ii invata pe cei cativa copii interesati cum sa incondeieze ouale, un obicei pastrat pana astazi doar in aceasta zona. A invatat de la buniciul sau, Nicolae Vladu, care, pentru ca toate in aceasta meserie se leaga intr-un mod uimitor, era finul marelui mester Tudor Diaconeasa. Socrii sai lucreaza, la randul lor, ceramica de Oboga, insa, spune Daniela, n-ar da incondeiatul pentru nimic in lume. "Am invatat de la bunicul meu, tatei nu prea i-a placut, a facut si el ceva-ceva, dar nu s-a tinut. Nu stiu, cred ca m-as baga cumva si la olarit, dar doar la juravit.

Motivele stravechi se regasesc si astazi pe ouale de la Calui si Oboga FOTO Valeru Ciurea

Cei cativa elevi interesati, nu mai multi de patru-cinci, vin la sfarsit de saptamana la Casa de Cultura.

Petre Ciobanu a fost 45 de ani invatator la Calui, iar dragostea pentru copii si pentru mestesuguri si astazi il poarta tot catre scoala. Desi pensionar, le preda elevilor la scoala din sat, fara sa fie platit si fara sa astepte ceva, incondeiatul oualor si impletiturile.

"Inconde... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro