Incompatibilitatea si nepotismul, legalizate de parlamentari

Este vorba de un proiect inițiat de un grup de parlamentari PSD, UNPR și UDMR, care prevede că persoanele aflate in incompatibilitate sau in conflict de interese nu vor mai putea ocupa trei ani doar funcţia in care au incălcat legea, in schimb sunt liberi să ocupe alte posturi. Dacă persoana a ocupat funcția de președinte sau vicepreședinte al CJ, sau consilier județean nu mai poate ocupa niciuna dintre aceste funcții pe o perioadă de trei ani de la incetarea mandatului.

acum 51 luni (27 Apr 2016)

Două modificări importante ale legii ANI sunt aproape de votul final in Legislativ. Comisia juridică a Senatului a aprobat un proiect care deschide posibilitatea candidaturilor pentru incompatibili sau cei aflați in conflict de interese. Comisia pentru statut pregătește, de asemenea, indulcirea sancțiunilor pentru angajarea rudelor la birourile parlamentare.

Citește și: Bomba alegerilor, amorsată de senatorii juriști: incompatibilii, liberi să candideze

Comisia juridică a Senatului a aprobat, ieri, un proiect de modificare a legii Agenției Naționale de Integritate (ANI) care schimbă radical regulile pe baza cărora această instituție poate dicta sancțiuni. Este vorba de un proiect inițiat de un grup de parlamentari PSD, UNPR și UDMR, care prevede că persoanele aflate in incompatibilitate sau in conflict de interese nu vor mai putea ocupa trei ani doar funcţia in care au incălcat legea, in schimb sunt liberi să ocupe alte posturi. Astfel, dacă persoana a ocupat funcția de primar, viceprimar sau consilier local nu mai poate ocupa niciuna dintre aceste funcții pe o perioadă de trei ani de la incetarea mandatului. Dacă persoana a ocupat funcția de președinte sau vicepreședinte al CJ, sau consilier județean nu mai poate ocupa niciuna dintre aceste funcții pe o perioadă de trei ani de la incetarea mandatului. Dacă persoana a ocupat funcția de deputat, senator sau parlamentar european nu mai poate ocupa niciuna dintre aceste funcții pe o perioadă de trei ani de la incetarea mandatului. "Practic aceasta modificare va permite categoriilor de funcții alese rotirea pe funcții chiar și atunci cand există incompatibilități rămase definitive prin decizii ale instanțelor de judecată", a menționat Ioana Lazăr, director general in ANI. "Vorbim de aproximativ 3 milioane de euro confiscate prin decizii definitive şi irevocabile de către persoane care au ocupat funcţii publice", a declarat Ioana Lazăr. Declarat in... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro