Incidentul de la Targu Secuiesc: intre exagerare si realitate

Incidentul de la Targu Secuiesc: intre exagerare si realitate

> Daca terorismul in secolul XXI este in mare parte motivat de fundamentalism religios si de mecanica regionala violenta perena intre factiuni tribale sau locale, in special in spatiul MENA (Middle East North Africa), terorismul pe care Europa l-a experimentat in secolul XX si mai in urma, in trecut, a fost unul bazat pe idei nationaliste extremiste. Romania, care a fost ferita de principalele torente geopolitice ale ultimului an, de la focarul de conflict din estul Ucrainei pana la contagiunea financiara din Grecia sau fluxul de imigranti din Orientul Mijlociu, a experimentat un caz de potential terorism domestic, prin care ni s-a reamintit ca desi suntem o insula de stabilitate in regiune, exista elemente interne ce vizeaza demantelarea integritatii si continuitatii statului roman. In ceea ce priveste profilaxia, actiunea intreprinsa de DIICOT si serviciile de informatii romanesti, in parteneriat cu autoritatile locale, a demonstrat ca exista un aparat ce monitorizeaza organizatiile cu risc, dar adevarata profilaxie este una sistemica, in care astfel de manifestari devin anacronice, iar din acest punct de vedere Romania nu are un viitor optimist, in contextul deteriorarii relatiilor cu Ungaria si presiunii enorme ce se aduna asupra proiectului european comun.

acum 99 luni (12 Dec 2015)

>

Daca terorismul in secolul XXI este in mare parte motivat de fundamentalism religios si de mecanica regionala violenta perena intre factiuni tribale sau locale, in special in spatiul MENA (Middle East North Africa), terorismul pe care Europa l-a experimentat in secolul XX si mai in urma, in trecut, a fost unul bazat pe idei nationaliste extremiste. Spre deosebire de terorismul fundamentat religios, unde scopul este unul mitizat, anume uciderea "infidelilor", cu toate implicatiile cu un caracter dogmatic pervertit pe care "martirii" le experimenteaza, si tinta este adesea difuza, de la caricaturisti la studenti sau turisti, terorismul nationalist extremist are un scop mult mai pragmatic, anume destabilizarea si delegitimizarea statului pe teritoriul caruia actioneaza sau isi concentreaza eforturile.

Romania, care a fost ferita de principalele torente geopolitice ale ultimului an, de la focarul de conflict din estul Ucrainei pana la contagiunea financiara din Grecia sau fluxul de imigranti din Orientul Mijlociu, a experimentat un caz de potential terorism domestic, prin care ni s-a reamintit ca desi suntem o insula de stabilitate in regiune, exista elemente interne ce vizeaza demantelarea integritatii si continuitatii statului roman. Beke Istvan Atilla, un cunoscut membru al gruparii HVIM (Hatvannegy Varmegye Ifjusagi Mozgalom, Miscarea de Tineret 64 de Comitate), a intreprins actiuni a caror finalitate era detonarea unui dispozitiv exploziv in Targu Secuiesc, cu ocazia paradei de 1 decembrie, dupa cum relateaza comunicatul DIICOT.

HVIM este o organizatie de extrema dreapta care are ca idee centrala legitimitatea Ungariei Mari ca forma de organizare si centralizare maghiara in Europa, de unde si denumirea sa. Agresivitatea dar si derizoriul de care dau dovada membrii acestei organizatii sunt punctate intr-un videoclip promovat de Toroczkai Laszlo, in calitatea sa de primar, prin care avertizeaza imigrantii sa nu paseasca in orasul sa... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro