Incidente sangeroase care au influentat rezultatul alegerilor prezidentiale din Franta, de-a lungul timpului

Campaniile prezidentiale din Franta au fost marcate, periodic, de evenimente tragice, care uneori au dat nastere unor polemici legate de felul in care emotia colectiva a actionat in favoarea unui candidat, scrie Le Figaro, vineri, in editia online. Corespondenta speciala de la Paris Sondaje de opinie fluctuante, candidati cu viziuni opuse umar la umar si doua dezbateri televizate care au batut recordurile de audienta, aceasta este atmosfera in Franta, la doar cateva zile inaintea primului tur al alegerilor prezidentiale care au loc duminica. * 5 mai 1988: Asaltul de la pestera de pe insula Ouvéa Cu doua zile inainte de al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din 1988, membri ai miscarii independente Kanak au luat cu asalt jandarmeria din Fayaoué, de pe insula Ouvéa, cauzand moartea a patru persoane. Cei 11 candidati la alegerile prezidentiale din Franta participau la o ultima dezbatere televizata, inainte de iesirea la urne, duminica, atunci cand un atacator a deschis focul asupra unor politisti de pe Champs Elysee, cauzand moartea unui politist si ranirea altor doi, dar si a unei turiste.

acum 85 luni (21 Apr 2017)

Campaniile prezidentiale din Franta au fost marcate, periodic, de evenimente tragice, care uneori au dat nastere unor polemici legate de felul in care emotia colectiva a actionat in favoarea unui candidat, scrie Le Figaro, vineri, in editia online.

* 3 octombrie 1980: Explozie cu bomba pe strada Copernic

Patru persoane au murit si alte 46 au fost ranite, intr-o seara de vineri, 3 octombrie 1980, dupa ce un dispozitiv exploziv, amplasat pe o motocicleta, a explodat in fata sinagogii care apartine Uniunii liberale a evreilor din Franta. La 7 octombrie, Adunarea Nationala a votat, in unanimitate, suspendarea sesiunii, ceea ce le-a permis deputatilor sa se alature unei manifestatii de amploare, la care participa si presedintele Mitterrand. Este normal sa fiu prezent aici, alaturi de ei", a spus seful statului de la acel moment. Corespondenta speciala de la Paris

Sondaje de opinie fluctuante, candidati cu viziuni opuse umar la umar si doua dezbateri televizate care au batut recordurile de audienta, aceasta este atmosfera in Franta, la doar cateva zile inaintea primului tur al alegerilor prezidentiale care au loc duminica. O slaba participare l-ar avantaja pe François Fillon, pe cand o mobilizare importanta i-ar servi lui Le Pen si Mélenchon, potrivit estimarilor agentiilor de evaluare a sondajelor.

Pe de alta parte, premierul Raymond Barre a comis o gafa, in seara atacului, afirmand ca "i-a vizat pe israelitii care mergeau la sinagoga, dar si pe francezii nevinovati care treceau pe acea strada".

* 5 mai 1988: Asaltul de la pestera de pe insula Ouvéa

Cu doua zile inainte de al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din 1988, membri ai miscarii independente Kanak au luat cu asalt jandarmeria din Fayaoué, de pe insula Ouvéa, cauzand moartea a patru persoane. Barbatul a mai fost condamnat la 15 ani de inchisoare pentru trei tentative de omor, dintre care doua vizand politisti

Jacques Chira... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro