Incidente la evenimentul care marcheaza implinirea a 160 de ani de la dezrobirea romilor

Mai mulți reprezentanți ai Asociației Pakivale au protestat, vineri, la manifestarea care marchează implinirea a 160 de ani de la dezrobirea romilor, care are loc la Muzeul Naţional de Artă al Romaniei, informează Agerpres. El a arătat că, la 160 de ani de la incheierea procesului de dezrobire a romilor, viaţa acestei minorităţi rămane incă marcată de lipsa de integrare economică şi in sistemele naţionale de educaţie, de asigurări sociale şi de sănătate. Unui număr important dintre ei le lipsesc actele de identitate, privandu-i de orice perspectivă de integrare in sistemele naţionale de educaţie, sănătate, asistenţă socială şi de drepturile prevăzute de Constituţie.

acum 56 luni (19 Feb 2016)

Mai mulți reprezentanți ai Asociației Pakivale au protestat, vineri, la manifestarea care marchează implinirea a 160 de ani de la dezrobirea romilor, care are loc la Muzeul Naţional de Artă al Romaniei, informează Agerpres.

Astfel, mai multe persoane de etnie romă au afișat pancarte pe care scria "Federaţia Romilor = Partida Romilor = Inrobirea romilor", "Romii protestează, vocea lor contează" şi "Acces egal al tuturor organizaţiilor rome pentru locul din Parlament", după alocuţiunea premierului Dacian Cioloş, citirea mesajului adresat de preşedintele Klaus Iohannis şi discursul reprezentanţilor Ministerului Fondurilor Europene. Să fie concursuri şi alegeri", a afirmat un reprezentant al Alianţei pentru Unitatea Romilor, făcand referire la Nicolae Păun despre care a spus că nu a ajutat "in 25 de ani romii". Ne aşteptam la mai mult din partea lor, să ne ajute, nicidecum să ia de la noi", a mai spus unul dintre romii nemulţumiţi.

"Identitatea şi demnitatea noastră naţională se definesc atat prin felul in care ne raportăm la marile noastre valori, cat şi prin răspunsul la importantele provocări cu care ne confruntăm. Din această perspectivă sunt strans legate incluziunea socială a grupurilor defavorizate, inclusiv a minorităţii rome, şi proiectul unei Romanii moderne, puternice, educate - o ţară care susţine şi promovează valorile, educaţia, cultura, performanţa, excelenţa, care apreciază fiecare comunitate pentru contribuţia la istoria, cultura şi patrimoniul naţiunii şi fiecare individ pentru aportul la bunul mers al societăţii", a spus Iohannis.

El a arătat că, la 160 de ani de la incheierea procesului de dezrobire a romilor, viaţa acestei minorităţi rămane incă marcată de lipsa de integrare economică şi in sistemele naţionale de educaţie, de asigurări sociale şi de sănătate. Iohannis susţine că emanciparea romilor, un obiectiv al Revoluţiei de la 1848, deşi a... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro