Inchisorile din Romania, aratate cu degetul in Europa

Inchisorile din Romania, aratate cu degetul in Europa

Ministrul Justitiei, la Comisia pentru abuzuri Presedintele Comisiei de abuzuri din Camera Deputatilor, Mircea Man (PNL), a precizat marti ca ministrul Justitiei si directorul Penitenciarelor vor fi audiati saptamana viitoare privind conditiile si gradul de ocupare din penitenciare, dupa ce, in ultimii doi ani, au fost primite sute de plangeri de la persoane condamnate. "Am primit memorii si de la oameni politici, am primit si de la persoane publice (aflate in unitatile detentie - n.r.), care reclama regimul de detentie, aspecte legate de vizite si pachete si am trimis aceste memorii spre institutiile statului", a declarat Mircea Man.

acum 68 luni (4 Feb 2015)

Romania continua sa umple buzunarele detinutilor care se plang de conditiile inumane din inchisori. Anul trecut, statul roman a fost obligat la plata a aproape 200.000 de euro in cazul a 29 de detinuti nemultumiti de conditiile de detentie.

Acesta a reclamat ca in anul 2011, cand a fost arestat preventiv pentru fapte de coruptie, a avut parte de conditii proaste si insalubre in arestul preventiv al Politiei Judetene Cluj. In hotararea CEDO se mai arata ca a fost admisa plangerea privind conditiile proaste de detentie.

In decizie se precizeaza ca lui Apostu i-a fost respinsa solicitarea de a primi despagubiri de la statul roman, pe motiv ca cererea a fost depusa dupa termenul- limita stabilit de Curte.

Ministrul Justitiei, la Comisia pentru abuzuri

Presedintele Comisiei de abuzuri din Camera Deputatilor, Mircea Man (PNL), a precizat marti ca ministrul Justitiei si directorul Penitenciarelor vor fi audiati saptamana viitoare privind conditiile si gradul de ocupare din penitenciare, dupa ce, in ultimii doi ani, au fost primite sute de plangeri de la persoane condamnate.

"Am primit memorii si de la oameni politici, am primit si de la persoane publice (aflate in unitatile detentie - n.r.), care reclama regimul de detentie, aspecte legate de vizite si pachete si am trimis aceste memorii spre institutiile statului", a declarat Mircea Man.

Situatia a fost semnalata in dese randuri si de organizatii care apara drepturile omului.

Deficit de11.170 de locuri

Romania a fost condamnata, anul trecut, la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), sa plateasca 196.400 de euro unor condamnati, ca despagubiri pentru conditiile din inchisori. Potrivit institutiei, "supraaglomerarea reprezinta o provocare majora a sistemului penitenciar romanesc", deficitul de locuri de cazare fiind in prezent de 11.170... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro