Inchisoarea din Ploiesti aflata intr-un cartier de case. Un avion a trecut prin ziduri la bombardamentele din 1943

Inchisoarea din Ploiesti aflata intr-un cartier de case. Un avion a trecut prin ziduri la bombardamentele din 1943

Constructia de case a fost grabita de noile planuri de sistematizare ale orasului si aparitia Bulevardului care a dus la o explozie a pretului terenului de noua-zece ori. Si, cum edificiul nu mai era de mult periferic, ci inconjurat de locuinte si de gospodarii, au aparut probleme cu locatarii din jur. Potrivit istoriei penitenciarului, in anul 1870, cand Armata a inabusit miscarea antidinastica cunoscuta sub numele de "Revolutia de la Ploiesti", condusa de Candiano Popescu, capii razmeritei au fost inchisi in cazarma dorobantilor din strada Buna Vestire si de-acolo au fost trimisi la Targoviste. De data aceasta, alaturi de detinutii de drept comun, aici erau adusi si lideri ai partidelor democratice de opozitie. Cu studii de specializare la Paris, deputat, senator si subsecretar de stat la Interne (1931-1932), a murit la Sighet, unde a fost trimis dupa o perioada de detentie la Ploiesti. A fost reinfiintat abia in 1994, cu destinatia crearea de spatii de cazare pentru circa 500 detinuti condamnati la instantele din judetul Prahova si Curtea de Apel Ploiesti.

acum 79 luni (23 Feb 2016)

Istoria inchisorii din Ploiesti isi are radacinile intr-o vizita din 1832, in Prahova, a contelui Pavel Dmitrievici Kiseliov (1788-1872), mai cunoscut sub numele din forma franceza Kisseleff, una dintre personalitatile care si-au pus amprenta asupra dezvoltarii Moldovei si Tarii Romanesti in timpul administratiei militare ruse.

Generalul rus a criticat aspectul de Ev Mediu al Ploiestiului si a reusit sa scoata din amortire autoritatile locale care, in anii urmatori, au luat unele decizii care au transformat vizibil orasul.

Kisseleff a cerut printre altele autoritatilor locale, in 1832, sa se ingrijeasca de "politieneasca temnita, sa nu mai tina arestatii in beciuri si chilii mucede". Adresa era insotita de planul inchisorii si un deviz detaliat de lucrari, intocmite sub conducerea inginerului statului, Blaremberg. Valoarea lucrarilor se ridica la un total de 116.347 lei, suma care putea fi sustinuta de institutia Magistratului orasului.

"Maison de correction pour les districts"

Inchisoarea, conceputa dupa model francez, urma a fi construita pe un camp din marginea apropiata a orasului, astazi strada Rudului. Aceasta avea o incinta inchisa cu ziduri inalte, crenelate, cu dimensiunile de 20X20 stanjeni (un stanjen este adeseori aproximat cu lungimea corpului uman sau deschiderea bratelor), in interiorul careia erau prevazute doua celule, de cate 4X5 stanjeni, una pentru barbati, alta pentru femei, precum si unele dependinte.

Deasupra intrarii principale se inalta un turn de veghe, prevazut, la randul sau, cu creneluri de cetate medievala. Denumirea institutiei era scrisa in limba franceza "Maison de correction pour les districts" (Casa de corectie districtuala). Primaria nu le-a dat satisfactie

Chiar daca astazi pare un lucru extrem de firesc pentru ploiesteni ca penitenciarul sa fie in mijlocul unui cartier aflat aproape de cen... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro