Incestul, de la cutuma fireasca la imoralitate

Incestul, de la cutuma fireasca la imoralitate

Mai recent decat Woody Allen este cazul profesorului de stiinte politice de la Universitatea Columbia, David Epstein, care a fost acuzat, conform legilor statului New York, de ofensa de gradul trei, pentru ca a intretinut relatii sexuale consensuale cu fiica lui de 24 de ani. In prezent, fiica serveste alaturi de tata o pedeapsa de cinci ani in inchisoare, pentru ca societatea nu a fost de acord cu relatia lor, de altfel liber consimtita. Totusi incestul (alaturi de paricid si canibalism) a ramas in continuare un tabu, in special in cazurile de incest unde sunt inclusi copiii, care fac parte din clasa protejata a populatiei, chiar si atunci cand ajung la varsta majoratului, facand liberalismul nostru sa fie anihilat de impulsul mai puternic de protectie pe care, in mod natural, il avem fata de copii.

acum 82 luni (15 Sep 2014)

Mai aproape de timpurile noastre, Woody Allen traieste o controversata poveste de dragoste cu fiica lui adoptiva, Soon Yi. Mai recent decat Woody Allen este cazul profesorului de stiinte politice de la Universitatea Columbia, David Epstein, care a fost acuzat, conform legilor statului New York, de ofensa de gradul trei, pentru ca a intretinut relatii sexuale consensuale cu fiica lui de 24 de ani. De ce dezgusta incestul, chiar si cel liber consimtit?

Cercetarile arata ca de cele mai multe ori gasim ca este imoral ceea ce ne dezgusta, ne provoaca scarba sau sila. In mod firesc, dorim ca ceea ce gasim noi dezgustator sa nu ii vedem pe altii ca fac.

Fiica lui Epstein nu este totusi un copil minor abuzat si in necunostinta de cauza. Ea are 24 de ani si a avut o relatie de 3 ani cu tatal ei, timp in care obisnuiau sa isi trimita mesaje pe telefonul mobil, considerate de unii cam deochiate. Chiar si asa, fiica lui Epstein a fost considerata de procuratura statului New York- care s-a autosesizat- o victima, singurul inculpat pasibil de pedeapsa fiind tatal ei, de 46 de ani. In acelasi an, Alton Everett Smith, din statul Florida, a pledat vinovat si a impartit vina pentru incest impreuna cu fiica lui de 27 de ani, cu care a si conceput un copil. In prezent, fiica serveste alaturi de tata o pedeapsa de cinci ani in inchisoare, pentru ca societatea nu a fost de acord cu relatia lor, de altfel liber consimtita. Sa fim si avocatul diavolului: este OK sa bagam oamenii la inchisoare doar pentru ca sensibilitatea noastra morala a fost atinsa? De ce sa aparam cu forta acolo unde nu e nimic de aparat?

OK, cei mai liberali dintre noi pot zice, e treaba lor, sunt majori si vaccinati, de ce ne bagam in viata si casa omului? Nu sunt uneori liberalismul si toleranta noastre percepute drept impasibilitate si neimplicare?

Moralitatea moderna si civilizata sustine ca, in principiu, orice este permis atat timp cat nu ranesti pe altcinev... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro