Inceputul sfarsitului califatului Stat Islamic?

In recul in Siria si in Irak si in ultimele zile si in Libia, supus bombardamentelor neincetate ale zecilor de avioane de vanatoare, organizatia terorista pierde teren, trupe si resurse. In Siria, fortele siriene democratice (FDS), coalitia arabo-kurda sustinuta de SUA si Franta, si armata siriana sustinuta de Rusia si Iran, continua lupta pentru reocuparea teritoriilor aflate in mainile jihadistilor si mai ales sa avanseze pentru preluarea Raqqa, "capitala" SI in Siria.

acum 53 luni (12 Jun 2016)

In recul in Siria si in Irak si in ultimele zile si in Libia, supus bombardamentelor neincetate ale zecilor de avioane de vanatoare, organizatia terorista pierde teren, trupe si resurse.

Potrivit canalului televiziunii irakiene Al Sumaria, Abu Bakr al-Baghdadi, califul autoproclamat al Statului Islamic si mai multi comandanti teroristi au fost raniti intr-un raid aerian al coalitiei internationale care a vizat o cladire pe care organizatia o folosea drept cartier general la frontiera dintre Irak si Siria.

Dupa ce a profitat doi ani de haosul ce domnea in Irak si in Siria pentru a proclama un "califat" peste teritoriile cucerite in cele doua tari, Statul Islamic se afla in prezent atacat de diferitii sai adversari care au ca obiectiv eliberarea Raqqa si Mossul, "capitalele" de factor ale SI in Siria si Irak. In Libia, fortele guvernamentale au reusit vineri sa invinga combatantii SI si au eliberat portul Syrta si cartiere din acest oras devenit fief al SI de un an. Incercuirea se strange in jurul bandei de teritoriu controlat de miscarea jihadista care vizeaza controlul zonei zacamintelor si instalatiilor petroliere.

In Siria, fortele siriene democratice (FDS), coalitia arabo-kurda sustinuta de SUA si Franta, si armata siriana sustinuta de Rusia si Iran, continua lupta pentru reocuparea teritoriilor aflate in mainile jihadistilor si mai ales sa avanseze pentru preluarea Raqqa, "capitala" SI in Siria. Vineri, FDS a reusit sa taie principala axa de revitalizare a SI incercuind total orasul Manbij, in nordul tarii, un careu-cheie al principalei axe de aprovizionare a jihadistilor intre Turcia si Raqqa si o importanta piata en gros unde SI vindea productia de petrol intermediarilor.

Ofensiva contra SI continua si in Irak, unde armata sustinuta de coalitia internationala condusa de SUA forteaza preluarea Fallujah, unul din fiefurile emblematice ale organizatiei teroriste. Sustinute din nou de coalitia internationala, fortele kurde, pesh... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro