Incepe Postul Mare, cel mai lung randuit de Biserica Ortodoxa, la finele caruia vom sarbatori Pastele

Incepe Postul Mare, cel mai lung randuit de Biserica Ortodoxa, la finele caruia vom sarbatori Pastele

Teologii Arhiepiscopiei Tomisului arata ca "Postul Mare, cel mai lung si cel mai important dintre posturile Bisericii Ortodoxe, a fost randuit de catre Biserica atat pentru pregatirea celor care primeau Botezul crestin de Pasti, cat si ca mijloc de sporire duhovniceasca a credinciosilor, pentru intampinarea Patimilor si a Invierii Domnului". Totodata, Postul Mare aminteste de postul de 40 zile tinut de catre Mantuitorul inainte de inceperea activitatii Sale mesianice, de unde denumirea de Paresimi sau Patruzecime.

acum 27 luni (18 Feb 2018)

Teologii Arhiepiscopiei Tomisului arata ca "Postul Mare, cel mai lung si cel mai important dintre posturile Bisericii Ortodoxe, a fost randuit de catre Biserica atat pentru pregatirea celor care primeau Botezul crestin de Pasti, cat si ca mijloc de sporire duhovniceasca a credinciosilor, pentru intampinarea Patimilor si a Invierii Domnului".

Totodata, Postul Mare aminteste de postul de 40 zile tinut de catre Mantuitorul inainte de inceperea activitatii Sale mesianice, de unde denumirea de Paresimi sau Patruzecime. de la sfarsitul secolului al III-lea postul a fost impartit in doua perioade distincte: cel al Paresimilor sau prepascal (pana la Duminica Floriilor) si Postul Pastilor sau pascal (din Duminica Floriilor pana la Inviere - Saptamana Patimilor). Din acest motiv, durata totala de postire este de 48 de zile", este explicat intr-un comunicat transmis de Arhiepiscopia Tomisului.

Dezlegari in Postul Mare

In Postul Mare, Biserica Ortodoxa dezleaga la peste de Buna Vestire (25 martie) si de Intrarea Domnului in Ierusalim (Floriile - 1 aprilie).

In prima saptamana a Postului Mare, de luni pana joi, in biserici va fi oficiat Canonul cel Mare al Sfantului Andrei Criteanul, iar in Catedrala Sfintii Apostoli Petru si Pavel, ierarhul Tomisului va oficia Canonul cel Mare, incepand cu ora 17.00.

Sfantul Andrei Criteanul, autorul canonului care-i poarta numele, s-a nascut la Damasc in jurul anului 660, intr-o familie crestina, de la care a primit o educatie aleasa. este un canon de pocainta, un lung imn liturgic (250 de tropare) alcatuit din cantari prin care cerem milostivire si iertare de la Dumnezeu.

Miercuri, 21 februarie, de la ora 8.00, IPS Teodosie va oficia Sfanta Liturghie a Darurilor mai inainte sfintite la Catedrala Sfintii Apostoli Petru si Pavel.

Vineri, 23 februarie, de la ora 8.00, Arhiepiscopul Tomisului va sav... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro