Incepe "Pastile verii", postul Adormirii Maicii Domnului. De ce florile capata puteri magice si fructele trebuie sfintite

Incepe

Astfel, timp de doua saptamani, credinciosii tin al treilea mare post din an, dupa cel al Pastilor si cel al Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. Intr-adevar, atmosfera este una pascala, cu bucurie si speranta, in biserici citindu-se rugaciuni speciale si cantandu-se in ajun Prohodul, la fel ca si in Vinerea Mare", explica parintele Paul Tudorache, de la Biserica "Sfanta Cuvioasa Parascheva" din Calarasi. Ce vraji de iubire se fac si cum aduci sporul in casa Traditii si superstitii de Sfintii Mihail si Gavril, cei care poarta cheile Raiului.

acum 86 luni (1 Aug 2016)

Astfel, timp de doua saptamani, credinciosii tin al treilea mare post din an, dupa cel al Pastilor si cel al Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. Adormirea Maicii Domnului sau "Pastile verii" reprezinta cea mai importanta sarbatoare inchinata Sfintei Maria, iar pentru romani este si ocrotitoarea marinarilor, in mai multe orase fiind organizate procesiuni cu icoane si pelerinaje.

Acest post incepe de obicei pe 1 august si are o durata de doua saptamani (1-15 august).

"Acest post ii pregateste pe crestini pentru cele doua mari praznice din luna august: Schimbarea la Fata (6 august) si Adormirea Maicii Domnului (15 august). Sarbatoarea este precedata de doua saptamani de post aspru, despre care in credinta populara se spune ca este rupt din Postul Mare. Intr-adevar, atmosfera este una pascala, cu bucurie si speranta, in biserici citindu-se rugaciuni speciale si cantandu-se in ajun Prohodul, la fel ca si in Vinerea Mare", explica parintele Paul Tudorache, de la Biserica "Sfanta Cuvioasa Parascheva" din Calarasi. Uniformizarea datei si a duratei postului a avut loc in secolul al XII-lea, la sinodul local din Constantinopol (1166), condus de patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis. Aici s-a stabilit ca acest post sa fie tinut incepand cu 1 august si sa se termine pe 15 august, ziua praznuirii Adormirii Maicii Domnului.

Biserica Ortodoxa cinsteste la 15 august Adormirea Maicii Domnului, sarbatoare numita in popor si Uspenia (termenul slav) sau Sfanta Maria Mare. Avand in vedere frumusetile naturale ale tarii noastre, ca si multimea de biserici si manastiri inchinate Sfintei Fecioare Maria, multi au considerat ca Romania este gradina Maicii Domnului. De fapt, aceasta expresie a folosit-o si Papa Ioan Paul al II-lea cand a vizitat tara noastra, in anul 1999", spun reprezentantii Patriahiei Romane.

Cel mai important praznic

In fiecare an, la 15 august, crestinii prazn... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro