Incepe era mineritului spatial: o companie americana se pregateste de prospectiuni miniere pe Luna INFOGRAFIE

Incepe era mineritului spatial: o companie americana se pregateste de prospectiuni miniere pe Luna INFOGRAFIE

Compania americana Moon Express a fost infiintata in 2010 de trei intreprinzatori, cu scopul declarat de a oferi servicii de prospectare miniera a Lunii, inclusiv transport robotizat si transmisii de date, vizand, pe termen lung, operatiuni miniere selenare, pentru extractia de metale rare pe Pamant, printre care nibiu, ytriu si disprosiu.

acum 35 luni (31 Jul 2017)

Compania americana Moon Express a fost infiintata in 2010 de trei intreprinzatori, cu scopul declarat de a oferi servicii de prospectare miniera a Lunii, inclusiv transport robotizat si transmisii de date, vizand, pe termen lung, operatiuni miniere selenare, pentru extractia de metale rare pe Pamant, printre care nibiu, ytriu si disprosiu. Racheta Electron a celor de la Rocket Lab, care va avea drept incarcatura modulul MX-1 proiectat si produs de Moon Express, urmeaza sa fie lansata din Noua Zeelanda. Acum un an, in iulie 2016, Moon Express a obtinut aprobarea Administratiei Aeronautice Federale din SUA de a livra incarcaturi comerciale pe Luna, devenind prima companie privata care va zbura spre Luna si, totodata, prima companie privata care are aviz pentru o misiune spatiala comerciala dincolo de orbita terestra, in concordamta cu prevederile Tratatului pentru Spatiul Cosmic, semnat de 104 tari. In fine, pe 28 iulie 2017, Moon Expres si partenerii lor de la Rocket Lab au anuntat ca spera sa trimita modulul pe suprafata Lunii pana la sfarsitul anului, ceea ce le-ar aduce premiul de 20 de milioane de dolari SUA din partea Google. Mult-ravnitul Google Lunar XPRIZE se acorda primei companii private care reuseste sa aduca un modul spatial pe suprafata Lunii, iar acesta sa se deplaseze 500 de metri si sa transmita catre Pamant imagini si video de inalta definitie.

Primul modul selenar pentru prospectiuni, MX-9, va fi lansat in 2020 In cautarea apei Modulul MX-9 va avea si o misiune speciala: aceea de a scotoci in depozite vulcanice stravechi in cautarea de urme de apa. Cu aproape 10 ani in urma, mici cantitati de apa - 0,05 procente de masa - au fost detectate in sferele de sticla vulcanica aduse de pe suprafata Lunii de misiunile Apollo 15 (1971) si Apollo 17 (1972). Date recente de la sonda orbitala selenara Chandrayaan-1, lansata de India, sugereaza ca depozitele piroclastice de lava straveche in care au fost gasite aceste sfere de sticla vulcanica ar putea of... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro