Inca un oras pierdut de Statul Islamic

Fortele guvernamentale irakiene, sustinute de militiile siite, care au lansat o operatiune de anvergura la 23 mai pentru eliberarea orasului Falluja din mainile Statului Islamic, au inconjurat orasul si purtatorul lor de cuvant a precizat ca "operatiunea ia forma unui razboi urban cu asediul orasului de catre fortele irakiene". Aceste forte au lansat duminica in zori un atac pentru cucerirea unui grup de localitati situate la 20 km est de Mossoul, de-a lungul rutei capitalei kurde Erbil, sustinute de elicoptere Apache.

acum 50 luni (29 May 2016)

Fortele guvernamentale irakiene, sustinute de militiile siite, care au lansat o operatiune de anvergura la 23 mai pentru eliberarea orasului Falluja din mainile Statului Islamic, au inconjurat orasul si purtatorul lor de cuvant a precizat ca "operatiunea ia forma unui razboi urban cu asediul orasului de catre fortele irakiene".

Sambata au fost desfasurate fortele irakiene de contra-terorism, pentru prima oara de la debutul ofensivei. Abdelwahab al-Saadi, comandantul operatiunii, a precizat: "Fortele de elita din serviciul de lupta contra terorismului, politia din Al-Anbar si combatantii triburilor locale (..) au intrat in Tarek si Mazraa". Aceste forte de elita au condus asalturile asupra mai multor orase irakiene recucerite de la jihadisti in cursul ultimilor doi ani.

Generalul iranian care irita tarile sunnite

Pe frontul din Falluja a fost semnalata prezenta generalului iranian Qassem Souleimani, seful operatiunilor externe ale Gardienilor Revolutiei, comandantul fortei de elita Al-Qods.

Venirea lui Souleimani nu a fost confirmata de guvernul iranian, dar in ultimele zile media iraniana a publicat fotografii ce dezvaluie prezenta acestuia in zona, la intalniri cu liderii aliantei militiilor siite Hached al-Chaabi.

Intr-un comunicat, Asociatia demnitarilor musulmani din Irak, un organism sunnit radical format dupa caderea lui Saddam Hussein, a denuntat participarea militiilor siite la contraofensiva lansata la inceputul saptamanii trecute la Falluja.

Qassam Souleimani, comandantul fortei Al Qods, forta speciala insarcinata cu operatiuni externe ale Pasdaran, Gardienii Revolutiei islamice, primeste ordine direct de la Ghidul Suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei.

In numeroase capitale arabe sunnite, ingrijorate de influenta crescanda a Teheranului in Irak, Siria, Liban sau Yemen, el reprezinta aspiratiile unui nou Imperiu Persan si bratul armat al unei confruntari angajate intre princ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro