Inca o ordonanta de (ne)urgenta

Miercurea trecuta, premierul interimar Oprea ne-a anuntat ca (probabil, pentru ca nu mai suferea amanare) in sedinta de Guvern s-a adoptat o ordonanta de urgenta (de modificare a - ati ghicit - altei ordonante de urgenta), prin care s-au marit indemnizatiile demnitarilor. Domnul general ne-a spus si ca "in total sunt 48 de functii vizate de aceasta ordonanta", dar a uitat sa mentioneze ca, in afara celor enumerate in textul actului, mai sunt o serie de functii "asimilate" care, in virtutea altor acte normative, beneficiaza de salarii egale celor ale presedintelui, premierului, ministrilor: patriarhul B.O.R., presedintele Curtii Constitutionale etc.

acum 59 luni (14 Jul 2015)

Miercurea trecuta, premierul interimar Oprea ne-a anuntat ca (probabil, pentru ca nu mai suferea amanare) in sedinta de Guvern s-a adoptat o ordonanta de urgenta (de modificare a - ati ghicit - altei ordonante de urgenta), prin care s-au marit indemnizatiile demnitarilor. In ultima sa zi de interimat, domnul Oprea a tinut sa precizeze: "Imi asum atat corectitudinea, cat si oportunitatea acestei masuri. Nu ne putem preface ca este normal ca un presedinte de tara europeana sa primeasca la final de luna aproximativ 1.500 de euro".

Domnul general ne-a spus si ca "in total sunt 48 de functii vizate de aceasta ordonanta", dar a uitat sa mentioneze ca, in afara celor enumerate in textul actului, mai sunt o serie de functii "asimilate" care, in virtutea altor acte normative, beneficiaza de salarii egale celor ale presedintelui, premierului, ministrilor: patriarhul B.O.R., presedintele Curtii Constitutionale etc.

In aceeasi zi, presedintele Iohannis s-a grabit (zic eu) sa sustina ideea: "Am inteles ca exista o intentie a Guvernului de a creste salariile ministrilor. Este un lucru destul de evident ca remuneratia unui demnitar trebuie sa reflecte intr-o masura rezonabila pozitia in stat".

Premierul de drept, care tocmai revenise in tara si asistase la sedinta de Guvern, s-a aratat suparat de decizia Executivului, lasand sa se inteleaga ca ordonanta ar fi rezultatul unei intelegeri intre Oprea si Iohannis: "Eu nu am fost de acord cu ea. Am stabilit cu premierul Victor Ponta, de fata cu ceilalti ministri, sa trecem ordonanta, urmand sa o publicam in Monitorul Oficial, daca va fi sprijinita de presedinte, respectiv sa nu o publicam daca nu va exista aceasta sustinere - iar in acest caz ordonanta nu-si producea efectele". Nu doar ca ar fi ilegala, dar publicarea se produsese in aceeasi zi cu sedinta de guvern. Ca sa incurce lucrurile de tot, Dan Mihalache, seful Administratiei Prezidentiale, a infirmat ca presedintele ar fi dorit adoptarea acestei masur... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro