In ultimii trei ani, politistii de frontiera au confiscat sute de arme

Poliția de frontieră a confiscat, in ultimii trei ani, peste 400 de arme, dintre care cea mai mare parte a fost reprezentată de arme neletale (pentru apărare), precum pistoale și puști cu aer comprimat, cele letale reprezentand un procent de aproximativ 1% din total, precizează Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF), la solicitarea Mediafax. După luni de negocieri, echipa de jurnaliști de la Sky News a fost ghidată spre o zonă indepărtată din Romania pentru o intalnire cu membrii unei bande de traficanți pregătiți să arate de ce ofertă dispun.Citește și: Șeful DIICOT, despre ancheta Sky News: Nu excludem o tentativă de discreditare

acum 97 luni (10 Aug 2016)

Poliția de frontieră a confiscat, in ultimii trei ani, peste 400 de arme, dintre care cea mai mare parte a fost reprezentată de arme neletale (pentru apărare), precum pistoale și puști cu aer comprimat, cele letale reprezentand un procent de aproximativ 1% din total, precizează Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF), la solicitarea Mediafax.

In total, din 2013 pană in prima jumătate a anului 2016, la punctele de trecere a frontierei cu Romania poliţiştii au găsit şi confiscat 400 de arme. In primele şase luni ale anului in curs, la punctele de trecere a fronterei au fost confiscate 25 de arme, precizează sursa citată. Pe primul loc, in ceea ce priveşte tipul de armă, sunt pistoalele şi puştile cu aer comprimat (in peste 81% din cazuri), urmate de pistoalele cu gaze şi armele de vanătoare.

Pentru cei prinşi cu aceste arme asupra lor, in 307 dintre cazuri, poliţiştii de frontieră au deschis dosare penale pentru infracţiuni de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

In cele mai multe dintre cazuri, persoanele incercau să intre in Romania, in special la punctele de trecere a frontierei de la graniţa cu Moldova şi Bulgaria. Scuzele folosite de cei depistaţi cu arme asupra lor la frontierele romaneşti au fost că nu cunoşteau prevederile legale in domeniu, armamentul fiind achiziţionat pentru autoapărare sau că urmau să fie folosite la vanătoare (in cazul cetăţenilor străini).

Pe langă cele 400 de arme, la frontierele Romaniei, in perioada 2013 - prima jumătate a anului 2016, au fost confiscate şi peste 100.000 de cartuşe şi aproximativ 28 de kilograme de substanţe pirotehnice.

Citește și: Ambasada Romaniei la Londra a trimis un DREPT la REPLICĂ televiziunii Sky News

Unul dintre cele mai cunoscute cazuri de trafic de armament in care a fost implicată Romania este cel in care omul de afaceri israelian Shimon Naor a fost condamnat la 11 ani de i... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro