In lumina descoperirii NASA. Cand va fi posibila calatoria in alte sisteme planetare, cu un vehicul intergalatic
Si asta in numai 20 de ani, cat au trecut de la prima descoperire a unei astfel de exoplanete - o planeta care se afla in alt sistem si se invarte in jurul unei alte stele. Se numesc pentru ca spre deosebire de Jupiterul nostru care este aflat la mare distanta de Soare, aceste exoplanete au o orbita foarte apropiata de steaua lor - sa zicem cam la fel de aproape ca Mercur de Soare. Astfel aceste 7 planete, desi sunt aflate cam la distanta de stea, cum este Mercur fata de Soare, au o temperatura la suprafata care ar putea fi mai apropiata de cea de pe Pamant decat cea de pe Mercur, unde se poate ajunge la peste 400 grade Celsius, cam cat intr-un cuptor foarte bine incalzit. Un astfel de vehicul ar ajunge de pe Terra la acel sistem planetar in 2.400 de ani, adica 4 generatii de cate 60 de ani. Toate sunt prefigurate pe baza tehnologiilor actuale si depinde de omenire, de oamenii politici si spirituali sa se termine razboaiele si sa se canalizeze eforturile catre progresul stiintific, tehnic si sa se investeasca in proiectele spatiale in interiorul Sistemului Solar si mai apoi spre teraformarea planetei Marte", conchide profesorul Ion Bararu (foto).
Unul dintre copiii de exceptie ai Romaniei, constanteanul Costin Dobrin marturisea in vremea liceului, pentru "Adevarul", ca el si colegii sai vor fi candva statiilor spatiale din Cosmos. Dar la vitezele posibile acum, zborul ar dura 800.000 de ani", spune tanarul, constient ca multe generatii de acum incolo nu vor ajunge acolo.
"Astfel de vesti ne dau noua, celor pasionati de spatiu si de cucerirea acestuia, speranta ca tot ceea ce a fost multa vreme considerat Science Fiction va putea deveni realitate in viitor. Si asa ar trebui sa facem cu stiinta in general, sa fim constienti de progresele si de dezvoltarea stiintei, a tehnologiei si a planetei in general", spune Costin Dobrin.
Costin Dobrin, in anii copilariei, cu celebrul astronaut Buzz Aldrin, la NASA
Andra, doctorul in astrofizica: "Doar progresul tehnologiei este cheia"
Andra Stroe este primul mentor al echipelor de liceeni NASA, tot ca absolventa a Colegiului National Mircea cel Batran din Constanta. La doar 29 ani, Andra este doctor in astrofizica la Universitatea din Leiden, Olanda (2015), dupa studii de fizica, stiintele pamantului si spatiului la Universitatea Jacobs din Bremen, Germania si masterat in fizica la Unversitatea Cambridge, Marea Britanie. Andra Stroe este singura romanca din corpul de experti de la Observatorul European de Sud (ESO) din Munchen, Germania.
"Descoperirea in sine a fost facuta de o echipa internationala din 8 tari folosind telescoape de peste tot globul si inclusiv din spatiu. Ca sa explic, Pamantul cel mai probabil nu este singura planeta din Univers cu capacitatea de a sustine viata, iar sistemul solar cu siguranta nu este unic. Pana in momentul de fata s-au descoperit deja peste 1.000 de planete care se invart in jurul unor stele, altele decat Soarele. Si asta in numai 20 de ani, cat au trecut de la prima descoperire a unei astfel de exoplanete - o planeta care se afl... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro