In comparatie cu zona euro, economiile din Europa Centrala si de Est "duduie"
Slovacia a fost campioana regionala, cu o expansiune a PIB-ului de 4,2% in ultimul trimestru al anului trecut, inregistrand totodata si cea mai buna performanta a ultimilor cinci ani. Expansiunea economica din estul Europei, care a beneficiat de fonduri nerambrusabile de miliarde de euro de la Uniunea Europeana, a fost impulsionata si de dobanzile aflate la minime istorice precum si stimulentele financiare acordate de catre propriile guverne.
Slovacia a fost campioana regionala, cu o expansiune a PIB-ului de 4,2% in ultimul trimestru al anului trecut, inregistrand totodata si cea mai buna performanta a ultimilor cinci ani. PIB-ul Poloniei a urcat cu 3,9%, urmata de Romania cu 3,7%, Ungaria cu 3,2% iar Bulgaria cu 3,1%, conform cu datele publicate vineri de Eurostat.
"Aceste date arata ca nu toate economiile emergente sufera din cauza prabusirii burselor de marfuri si a turbulentelor de pe piete financiare", se arata intr-un raport al Capital Economics din Londra.
"Populatia a beneficiat de reducerea pretului petrolului, imbunatatirea conditiilor de pe piata muncii si relaxarea politicilor fiscale si monetare", se mai spune in acest raport destinat investitorilor.
Semnalele lansate de bancile centrale din Europa si pana in Japonia ca sunt pregatite sa stimuleze si mai mult redresarea economica nu sunt insa in masura sa-i convinga pe investitori ca incetinirea economiei globale va fi stopata. Este pentru al cincilea an cand se asteapta ca la nivel mondial cresterea sa fie mai mica de 3%, din cauza incetinirii Chinei si a colapsului pietelor de marfuri care provoaca recesiuni in Brazilia si Rusia. Vineri, dupa ce au fost anuntate datele pentru ultimul trimestru din 2015, forintul a urcat cu 0,5% fata de euro, zlotul polonez cu 0,2%, iar leul cu 0,18%.
Expansiunea economica din estul Europei, care a beneficiat de fonduri nerambrusabile de miliarde de euro de la Uniunea Europeana, a fost impulsionata si de dobanzile aflate la minime istorice precum si stimulentele financiare acordate de catre propriile guverne.
Aceasta contrasteaza cu evolutiile incetinite din partea occidentala a Uniunii Europene, care este si principala piata de desfacere a exporturilor din statele fost comuniste.
Pentru Ungaria, unde producatorii auto precum Daimler AG si divizia Audi a Volkswagen ajuta la cresterea productiei industri... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro