In ce conditii nu este posibila desecretizarea protocoalelor dintre DNA si SRI
Semnalul a venit de la Palatul Victoria, saptamana trecuta, cand premierul Viorica Dancila a anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca a solicitat desecretizarea protocolalelor incheiate intre SRI si alte institutii ale statului, "avand in vedere interesul public privind clarificarea unor chestiuni extrem de importante pentru functionarea Romaniei ca stat democratic in care functioneaza separatia puterilor in stat, precum si pozitia oficiala exprimata de Administratia Prezidentiala".
Semnalul a venit de la Palatul Victoria, saptamana trecuta, cand premierul Viorica Dancila a anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca a solicitat desecretizarea protocolalelor incheiate intre SRI si alte institutii ale statului, "avand in vedere interesul public privind clarificarea unor chestiuni extrem de importante pentru functionarea Romaniei ca stat democratic in care functioneaza separatia puterilor in stat, precum si pozitia oficiala exprimata de Administratia Prezidentiala". El a declarat ca sustine "fara rezerve" apelul premierul Viorica Dancila, afirmand ca "nicio interpretare a unor decizii CSAT nu poate tine loc de lege sau de Constitutie".
SRI, de acord cu desecretizarea
La doar cateva ore de la momentul in care ministrul Justitiei, Tudorel Toader, i-a cerut procurorului general Augustin Lazar inceperea procedurii legale de desecretizare a protocoalelor, prin vocea presedintelui Comisiei SRI din Parlament, Claudiu Manda, directorul SRI, Eduard Hellvig, a anuntat ca si el doreste acest lucru. Niciodata nu a spus ca trebuie neaparat sa ramana intr-o zona secreta, mai ales ca vorbim de un protocol denuntat la initiativa SRI", a spus Manda.
Fenechiu: Nu cred ca aceste protocoale tin de secretul de stat
Specialistii in drept sustin ca protocoalele pot fi desecretizate, in interesul public, atata vreme cat aceasta masura nu contravine unor interese de securitate. Dar in momentul in care interesul public intra in coliziune cu interese strategice, interese de securitate ale Romaniei, interesul public nu poate prevala. In momentul in care protocoalele vizeaza o zona care nu include interesul de stat, interesul public poate sa prevaleze fara nicio discutie", a explicat, pentru "Adevarul", avocatul Daniel Fenechiu. "Nu cred ca aceste protocoale tin de secretul de stat.
Justificarea Guvernului
Conform Guvernului, solicita... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro