In asteptarea verdictului CCR privind casatoria gay. Adrian Coman si Robert Hamilton: "Cand venim in Romania incetam a mai fi o familie"

In asteptarea verdictului CCR privind casatoria gay. Adrian Coman si Robert Hamilton:

Adrian Coman relateaza ce asteptari au dupa premiera de la Curtea Constitutionala a Romaniei, despre care ati aflat de la "Adevarul": "Am cerut dreptul la casatorie si de a constitui o familie, pe care noi ni l-am exercitat in Belgia si care ne este recunoscut unde locuim in prezent, la New York. Este esential de analizat motivarea Curtii si felul in care CCR aplica prevederile constitutionale care garanteaza demnitatea umana, nediscriminarea si dreptul la viata de familie, la situatia cu care s-au confruntat Adrian si Clai, care, adulti fiind, si-au exercitat dreptul de a se casatori, dar nu se pot bucura de acest drept pe teritoriul Romaniei. In cazul unei eventuale respingeri a exceptiei de neconstitutionalitate, cazul va reveni pe rolul instantei de contencios, intentia noastra fiind aceea de a solicita de la Curtea de la Luxembourg o interpretare de conformitate a prevederii romanesti din pespectiva Directivei 38 si ca in cazul unui eventual raspuns negativ sa aducem cauza in fata Curtii Europene a Dreptului Omului de la Strasbourg. Dat fiind numarul potential mare de cazuri de acest fel care constituie practic incalcari ale dreptului la viata de familie din motive ce tin de prejudecati si discriminare si dat riscul izolarii Romaniei in raport cu alte sisteme de drept din cadrul UE, ar fi de dorit ca statul sa isi asume modificarea cadrului legislativ pentru a asigura recunoasterea casatoriilor si parteneriatelor legal inregistrate, inclusiv in cazul cuplurilor de acelasi sex si recunoasterea parteneriatului civil in plan intern".

acum 61 luni (20 Sep 2016)

"Dosarul prezinta un caracter de noutate, de complexitate. Trebuie sa vedem cu multa atentie si dosarul instantei care ne-a fost trimis si sa citim toate interventiile facute de agentii si ONG-uri. (...) Este foarte complex, a trebuit sa examinam si legislatie europeana, tratate, Carta fundamentala a drepturilor, directive europene, si nu e atat de simplu sa decizi intr-o cauza cu un impact mediatic foarte mare", a declarat Valer Dorneanu.

Presedintele Curtii a subliniat ca judecatorii nu vor sa greseasca in acest caz si de aceea vor cere si reaudierea partilor: institutii ale statului, cuplul casatorit in Belgia si parintii acestora.

"De asta am dat un termen mai indelungat, pentru a se efectua si procedura cu Statele Unite, avand in vedere ca unul din parintii cuplului locuieste in America", a explicat Valer Dorneanu. Este posibil sa fi aparut intrebari astfel ca judecatorii au nevoie de timp pentru aprofundari, documente si pozitii noi la dosar. Chiar ieri au aparut opinii de la Coalitia pentru Familie, asociatii si alte persoane fizice, unele cu un discurs foarte periculos, care fac trimitere la reincriminarea articolului 200 din Codul Penal, care pedepsea relatiile homosexuale. Articolele 16 si 26 din Constitutie sunt foarte clare: dreptul la viata privata si la familie al cetatenilor este egal pentru toata lumea si trebuie respectat. Speram ca judecatorii CCR sa analizeze cu ratiune si intelepciune, avand o baza juridica foarte clara data de Constitutie, Conventia Europeana a Drepturilor Omului si Dreptul european. La audierile de la 20 iulie, reprezentantii Guvernului nu si-au sustinut public punctul de vedere, in timp ce argumente pentru restrangerea drepturilor sunt puse pe masa Curtii.

Asociatia ACCEPT, Adrian Coman si Clai Hamilton raman la dispozitia Curtii Constitutionale pentru termenul urmator de la 27 octombrie. Apreciem analiza atenta pe care CCR doreste sa o realizeze in cauza, dar nu trebuie sa uitam... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro