Imunitatea Elenei Udrea, ridicata legal

Imunitatea Elenei Udrea, ridicata legal

Votul dat luni seara in Camera Deputatilor, prin care s-a aprobat cererea de arestare preventiva a Elenei Udrea, a fost contestat de Marius Stirblea, avocatul fostului ministru al Dezvoltarii, pe motiv ca nu s-a respectat legea. Spre exemplu, pentru procedura de suspendare a presedintelui, unde nu e vorba de o majoritate relativa, Constitutia stipuleaza clar ca se poate face cu "o majoritate de doua treimi".

acum 81 luni (24 Feb 2015)

Votul dat luni seara in Camera Deputatilor, prin care s-a aprobat cererea de arestare preventiva a Elenei Udrea, a fost contestat de Marius Stirblea, avocatul fostului ministru al Dezvoltarii, pe motiv ca nu s-a respectat legea. "Nu a fost intrunita majoritatea ceruta de articolul 24, alineatul 4 din legea 96/2006 privind statutul parlamentarilor, care cere sa existe o majoritate de jumatate plus unu din membrii Camerei. Legea 96/2006 este statutul parlamentarilor, iar articolul 24 din aceasta lege spune urmatoarele: "Camera hotaraste asupra cererii (n.r.- de ridicare a imunitatii) cu votul secret al majoritatii membrilor sai".

Marius Striblea a interpretat acest articol in sensul urmator: cererea de arestare preventiva trebuia votata fabvorabil de jumatate plus unu din numarul total al deputatilor, adica de o majoritate absoluta. Astfel, Striblea a adunat toti parlamenatrii si a constatat ca pentru a avea majoritate absoluta era nevoie de un numar de 199 de voturi pentru ridicarea imunitatii Elenei Udrea, pe cand in Parlament s-au inregistrat doar170.

Numai ca articolul 24, prin modul in care este formulat, nu se refera la majoritatea cu care cererea parchetului trebuie aprobata, ci la majoritatea cu care trebuie votata, indiferent daca votul e pozitiv sau negativ. Implicit, odata cvorumul asigurat, verdictul este dat de modul in care voteaza majoritatea celor prezenti in sala si nu de jumatate plus unul dintre numarul total al membrilor Camerei.

Daca legea cerea o majoritate absoluta, atunci articolul 24 ar fi trebuit sa stipuleze cu exactitate ca pentru ridicarea imunitatii parlamentare este nevoie de votul a jumatate plus unu din numarul total al deputatilor. Spre exemplu, pentru procedura de suspendare a presedintelui, unde nu e vorba de o majoritate relativa, Constitutia stipuleaza clar ca se poate face cu "o majoritate de doua treimi". ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro