Impresionanta poveste a negustorului filantrop care a ctitorit 10 biserici si a donat sute de mii de carti elevilor

Impresionanta poveste a negustorului filantrop care a ctitorit 10 biserici si a donat sute de mii de carti elevilor

Intre timp, Iorgu Dumitrescu va lega prietenii cu comercianti renumiti din zona si din Bucuresti, iar activitatea comerciala i se va dezvolta, ajungand sa aiba in proprietate mai multe magazine, brutarie, crama, depozit de materiale de constructii, precum si proprietati imobiliare in zona si in Capitala. In activitatea lui nu despartea filantropia de Liturghie, permanent ramanand in dragostea de Dumnezeu prin rugaciune, ca om nelipsit de la Sfanta Liturghie, prin rugaciunile inaltate in bisericile zidite de el, iar in dragostea de aproapele ramanand prin faptele mari de milostenie pe care le savarsea in demersul lui filantropic.

acum 61 luni (20 Feb 2018)

Iorgu Dumitrescu s-a nascut la Campulung Muscel, in 1851, din parinti tarani, Dumitru si Maria. Dupa ce a deprins arta comertului pe langa un negustor din Ploiesti, om foarte credincios, tanarul Iorgu ajunge ca negustor ambulant in zona comunei Podu Barbierului, actualmente Racari, unde, prin munca si perseverenta, a reusit sa isi deschida propria bacanie.

Intre timp, Iorgu Dumitrescu va lega prietenii cu comercianti renumiti din zona si din Bucuresti, iar activitatea comerciala i se va dezvolta, ajungand sa aiba in proprietate mai multe magazine, brutarie, crama, depozit de materiale de constructii, precum si proprietati imobiliare in zona si in Capitala.

A devenit un om foarte apropiat de Biserica cel mai probabil sub influenta negustorului Dumitrache din Ploiesti, unde Iorgu se formase in anii tineretii, iar mai tarziu, sub indrumarea preotului catolic german Sebastian Kneipp, pe care il cauta in fiecare vara in Germania. Iorgu Dumitrescu s-a remarcat printr-o activitate crestina impresionanta, manifestata prin ctitoriri de lacasuri sfinte si actiuni filantropice, precum si prin tiparirea de carti cu continut duhovnicesc.

Iorgu Dumitrescu, care citise numeroase carti duhovnicesti si intelesese cat de importante sunt acestea pentru inlesnirea intelegerii credintei in viata crestinilor si, totodata, observand cat de rare sunt prin casele crestinilor, a tiparit, cu inalta binecuvantare a Sfantului Sinod, mai multe carti.

Toate aceste carti, precum si altele, tiparite in aproximativ 250.000 de exemplare, au fost daruite bisericilor parohiale, elevilor premianti din scolile rurale, crestinilor doritori, bolnavilor din spitale, soldatilor de pe front. Iata ce spune profesorul Ionut Daniel Barbu despre numarul mare de carti tiparite si donate de Iorgu Dumitrescu: "Mai ales prin volum, aceasta lucrare a fost un fenomen in e-po-ca, pentru ca nu cunoastem sa mai fi tiparit cineva car... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro