Impozitul pe venit ameninta o treime din companii: Efectele negative ale unor masuri luate fara calcule de impact

Cine pierde si cine castiga Avand in vedere treptele de impozitare indicate in cazul in care se implementeaza aceasta masura fiscala incepand cu anul urmator, la o cota de impozitare de 1%, ar fi avantajate firmele care inregistreaza o marja bruta de profit mai mare de 6,25%, potrivit lui Iancu Guda. La o cota de 2%, vor fi avantajate firmele care inregistreaza o marja bruta de profit mai mare de 12,50%, in timp ce o cota de impozitare de 3% ar avantaja companiile care obtin o marja bruta de profit de peste 18,75%.

acum 63 luni (4 Jul 2017)

Inlocuirea impozitului pe profit cu unul pe cifra de afaceri, masura cuprinsa in noul program de guvernare si care s-ar putea aplica din ianuarie 2018, ar putea baga in insolventa o treime din societatile care activeaza in Romania.

Modificarea este justificata de liderul PSD, Liviu Dragnea, prin faptul ca multina-tionalele declara profit de trei ori mai mic decat firmele cu actionariat romanesc, insa, fara un studiu de impact serios, victimele colaterale vor fi numeroase.

Intr-adevar, o taxa de 1 pana la 3% pe cifra de afaceri, in loc de un impozit pe profit, va lovi mai ales in companiile mari, care inregistreaza venituri peste un milion de euro. Aproximativ 60% dintre acestea sunt companii cu actionariat strain, potrivit unei analize de impact realizate de Iancu Guda, presedintele Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) si lector la Institutul Bancar Roman (IBR).

Cine pierde si cine castiga

Avand in vedere treptele de impozitare indicate in cazul in care se implementeaza aceasta masura fiscala incepand cu anul urmator, la o cota de impozitare de 1%, ar fi avantajate firmele care inregistreaza o marja bruta de profit mai mare de 6,25%, potrivit lui Iancu Guda. La o cota de 2%, vor fi avantajate firmele care inregistreaza o marja bruta de profit mai mare de 12,50%, in timp ce o cota de impozitare de 3% ar avantaja companiile care obtin o marja bruta de profit de peste 18,75%.

"Toate companiile care inregistreaza pierderi sau o marja bruta de profit sub aceste praguri vor plati un impozit mai mare comparativ cu cel platit pana in prezent. O situatie speciala o reprezinta microintreprinderile (companiile cu venituri sub 500.000 euro), care platesc deja impozit pe venit (3%, daca nu au nici un angajat, sau 1% daca au cel putin un angajat)", se arata in studiu.

De asemenea, impactul difera semnificativ de la un sector la altul. Printre cele mai afectate vor fi sectorul distributi... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro