Impozit pe bacsis, noi controverse. De ce resping chelnerii si patronii de restaurante proiectul Ministerului de Finante

Impozit pe bacsis, noi controverse. De ce resping chelnerii si patronii de restaurante proiectul Ministerului de Finante

In acel moment, la patru mese se termina de mancat si se cer notele de plata, in total 300 de lei si lasa tips 10%, adica 30 de lei. In cazul unei diferente intre 100 lei si 1.000 lei inclusiv, dar mai mica de 1% din valoarea inregistrata in casa de marcat, amenda este cuprinsa intre 10.000 lei si 15.000 lei. In fine, daca diferenta este mai mare de 1.000 de lei si depaseste 1%, sanctiunea ajunge la 30.000 lei, cu suspendarea pentru 30 de zile a activitatii, de la a doua abatere intr-un interval de 2 ani.

acum 101 luni (17 Apr 2015)

Dragos Petrescu, proprietarul unitatilor City Grill si presedintele Asociatiei Restaurantelor din Romania, crede ca initiativa Ministerului de Finante este buna, dar ca mai are cateva probleme. Omul de afaceri cere si introducerea posibilitatii ca chelnerii sa isi declare singuri veniturile suplimentare la Fisc si sa isi plateasca separat impozitul pe venit la stat. Perchezitiile ospatarilor, o problema Petrescu mai spune ca statul nu ar trebui sa cada in "capcana perchezitiilor", altfel se va ajunge la acelasi gen de probleme ca si in cazul inspectiilor Directiei Antifrauda pentru acordarea bonului fiscal. Pe de alta parte, Fiscul trebuie sa controleze casele de marcat, iar aici sa fie numai ceea ce este aferent vanzarilor. El se refera la prevederea din proiect potrivit careia angajatii sunt obligati sa prezinte organelor de control sumele de bani aflate asupra lor. Situatii aberante Catalin Mahu, proprietarul lantului de restaurante "La Mama", crede ca "fiscalizarea bacsisului este o discutie prea mare pentru o problema asa mica". El a scris pe blogul sau ca marii avantajati vor fi supermarketurile si hypermarketurile, care "in mijlocul campaniei despre care vorbim au fost expuse problematicii banutilor lasati la casa de catre clienti si care ar fi putut provoca diferente infime, dar care ar fi trebuit sanctionate". "Ospatarul devine cersetor, pentru ca altfel devine evazionist, si daca nu devine evazionist pentru ca are tipsul nemarcat intre masa clientului si casa de marcat, atunci de ce nu putem da proforma si apoi bon fiscal? Pana la urma, daca un ospatar ajunge sa-l intrebe pe client de bacsis (pentru a fi trecut pe bonul fiscal), mai poate fi considerata acea suma ca fiind oferita voluntar?", scrie Mahu. Totul este marcat pe casa fiscala si la ora 12.30 avem deja incasati 1.200 de lei. In acel moment, la patru mese se termina de mancat si se cer notele de plata, in total 300 de lei si lasa tips 10%, adica 30 de lei. Ospatarii iau notele de plata, se indreap... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro