Importurile care au concediat Valea Jiului

Doua mine de carbune care alimenteaza doua mari termocentrale din zona Vaii Jiului vor fi inchise, desi consumatorii de energie electrica platesc o taxa lunara pentru acestea din urma. Apoi, patru ani mai tarziu, este transferata directorului general, pentru contracte cu o valoare mai mica de 2 milioane de euro, mai intai, apoi de 3 milioane de euro, la finalul lui 2012. In aceste conditii, in perioada octombrie 2011-decembrie 2012, termocentralele Mintia si Paroseni au semnat mai multe contracte de achizitie de carbune energetic de import cu societati din Ungaria si Germania, toate reprezentate de aceeasi persoana, un cetatean roman cu domiciliul in Irlanda. Respectivele firme au livrat peste 131 de mii de tone de carbune energetic, in valoare totala de peste 9,5 milioane de euro. Pentru a permite aplicarea procedurii de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare si fara aprobarea Consiliului de Administratie, reprezentantii celor doua termocentrale ar fi stabilit o valoare individuala a achizitiei mai mica de 2 milioane de euro, arata raportul Corpului de Control.

acum 72 luni (13 May 2016)

Doua mine de carbune care alimenteaza doua mari termocentrale din zona Vaii Jiului vor fi inchise, desi consumatorii de energie electrica platesc o taxa lunara pentru acestea din urma. Un raport al Corpului de Control al prim-ministrului arata ca banii se duc in importuri nejustificate de carbune.

Cele doua termocentrale din Valea Jiului, Mintia si Paroseni, au fost construite in 1969 si 1966 in ideea de a furniza energie termoelectrica in baza carbunelui din regiune.

Un raport al Corpului de Control al prim-ministrului, din martie anul acesta (trimis deja la SRI si DIICOT), arata ca, incepand din 2008, competenta de aprobare a achizitiilor de carbune energetic a fost atribuita Consiliului de Administratie al celor doua termocentrale. Apoi, patru ani mai tarziu, este transferata directorului general, pentru contracte cu o valoare mai mica de 2 milioane de euro, mai intai, apoi de 3 milioane de euro, la finalul lui 2012.

In aceste conditii, in perioada octombrie 2011-decembrie 2012, termocentralele Mintia si Paroseni au semnat mai multe contracte de achizitie de carbune energetic de import cu societati din Ungaria si Germania, toate reprezentate de aceeasi persoana, un cetatean roman cu domiciliul in Irlanda.

Respectivele firme au livrat peste 131 de mii de tone de carbune energetic, in valoare totala de peste 9,5 milioane de euro. Pentru a permite aplicarea procedurii de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare si fara aprobarea Consiliului de Administratie, reprezentantii celor doua termocentrale ar fi stabilit o valoare individuala a achizitiei mai mica de 2 milioane de euro, arata raportul Corpului de Control.

"Acele importuri au generat comisioane"

Transportul carbunelui din Ungaria a fost efectuat de catre o societate cu sediul in aceasta tara, avand actionar majoritar (99,82%) o companie din Romania. Importul s-a facut in conditiile in care stocul de carbune era deja de doua ori mai ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro