Imparatul cu 9 sotii si 18 copii care a inventat feudalismul si a introdus scrierea antiqua, folosita si astazi

Imparatul cu 9 sotii si 18 copii care a inventat feudalismul si a introdus scrierea antiqua, folosita si astazi

Putini regi au reusit ceea ce a infaptuit Carol cel Mare (742-814 e.n.), cel care i-a condus pe franci din anul 768 pana la moarte si a intemeiat Imperiul Carolingian. A ordonat executarea a 4.500 de saxoni Conducatorului francilor de atunci i-au placut femeile atat de mult, incat a avut de-a lungul vietii nu mai putin de 9 neveste, care i-au daruit 18 copii.

acum 78 luni (24 Sep 2016)

Putini regi au reusit ceea ce a infaptuit Carol cel Mare (742-814 e.n.), cel care i-a condus pe franci din anul 768 pana la moarte si a intemeiat Imperiul Carolingian. Una dintre cel mai importante realizari ale lui Carol cel Mare, uns imparat de papa Leon al III-lea in anul 800, a fost introducerea literelor mici, inventand ceea ce astazi este cunoscut ca scrierea antiqua, scrie Christoph Schulte-Richtering in cartea "Regi, razboaie si cocote".

Carol cel Mare este vazut ca parintele fondator atat al Frantei, cat si al Germaniei, iar de unii istorici chiar ca parinte al Europei. Imparatul francilor a decis sa trandafirul sa devina o planta de cultura si i-a ordonat unui invatat al Curtii, Alkuin, sa clarifice dilema vizavi de existenta sau inexistenta "nimicului", consemneaza Christoph Schulte-Richtering in cartea sa. Chiar cronicarul de curte a lui Carol cel Mare, Eginhard, a consemnat ca sotia lui Carloman, impreuna cu fiii sai, au fugit in Italia imediat dupa moartea acestuia, pentru a se pune sub protectia regelui longobarzilor.

A ordonat executarea a 4.500 de saxoni

Conducatorului francilor de atunci i-au placut femeile atat de mult, incat a avut de-a lungul vietii nu mai putin de 9 neveste, care i-au daruit 18 copii. Carol cel Mare a fost implicat in mai multe conflicte armate cu saxonii, care organizau constant expeditii pe teritoriul francilor in scop de jaf, oferindu-I in cele din urma imparatului pretextul sa porneasca un razboi impotriva acestora, se mentioneaza in lucrarea "Regi, razboaie si cocote". 10 ani mai tarziu, Carol cel Mare si-a razbunat compatriotii ucisi prin ceea ce a ramas cunoscut in istorie ca "judecata sangeroasa de la Verden", cand a ordonat executia a 4.500 de saxoni, detaliaza Christoph Schulte-Richtering in cartea sa.

Realizand ca nu poate controla administrativ vastul sau imperiu, Carol a decis sa acorde asa numitele feude unor princi... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro