Impact colosal al legii salarizarii unitare

Impact colosal al legii salarizarii unitare

Factura numai pentru anul 2018 a cresterilor salariale din legea salarizarii unitare ar urma sa fie in jur de 30 de miliarde de lei, o valoare despre care ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, spunea ca va fi impactul total al aplicarii legii pana in 2022. Vrem salarii ca in UE, dar nu avem cu ce le plati Aplicarea legii salarizarii ar insemna, potrivit lui Ionut Dumitru, o crestere a facturii de salarii in sectorul bugetar de la in jur de 8% din PIB, in momentul de fata, la aproape 12% din PIB in 2022, cifra ce este mult mai mare decat media europeana, care este 10,1%. Aberatia salariului minim de 2.500 de lei Proiectul legii salarizarii mai prevede ca, in 2022, salariile de baza se vor calcula in functie de un salariu minim de 2.500 de lei. Nu exista o grila de salarizare clara pentru fiecare an Hossu mai sustine ca sistemul nu se aplica cum a fost solicitat, in sensul in care pentru fiecare an de tranzitie sa fie o grila de salarizare clara, pentru a nu permite factorului uman care lucreaza in domeniul resurselor umane de la diferiti ordonatori de credite sa interpreteze mai mult sau mai putin clar aplicabilitatea legii.

acum 42 luni (11 Apr 2017)

Factura numai pentru anul 2018 a cresterilor salariale din legea salarizarii unitare ar urma sa fie in jur de 30 de miliarde de lei, o valoare despre care ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, spunea ca va fi impactul total al aplicarii legii pana in 2022. Asta pentru ca in 2022 impactul, de fapt, sa ajunga la circa 60 de miliarde, potrivit analistilor.

Sindicalistii sunt nemultumiti ca nu se aplica sistemul solicitat, in sensul in care pentru fiecare an de tranzitie sa fie o grila de salarizare, ci este stabilita o prognoza etapizata pentru fiecare an.

Deficit bugetar de peste 5% in 2018

Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, considera ca impactul legii salarizarii unitare, al carui proiect a fost publicat luni de PSD, este mult mai mare decat s-a discutat. "Initial se discuta de un impact de 32 de miliarde lei pana in 2022. Pare insa ca impactul asta de vreo aproape 30 de miliarde e doar in 2018, iar pana in 2022 ajungem pe la 50-60 de miliarde la cum arata lucrurile in momentul asta. Potrivit acestuia, numai impactul de la 1 ianuarie 2018, grosso modo, luand in calcul plus 50% la educatie, 100 si ceva la suta la sanatate si 25% la ceilalti, si facand o medie simpla, ajungem la un 40-50% media de crestere pe tot sectorul public.

Si, desi o parte din acesti bani se mai intorc la buget prin impozite si taxe, impactul net pentru deficit va fi de circa 1,8% din PIB. Anterior, Comisia Europeana prognoza ca Romania va avea un deficit bugetar de 3,9% din PIB anul viitor, insa daca adaugam impactul suplimentar al aplicarii legii salarizarii, ajungem la 5,7% deficit.

Si economistul Aurelian Dochia este de parere ca aceste cresteri sunt spectaculoase si greu de crezut ca sunt sustenabile. "Este clar ca impactul pe acest an este deja foarte mare, iar ceea ce se va intampla la anul, cand se definitiveaza primul val de cresteri, este iarasi cu un mare semn de i... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro