Imobilele luate prin Prima Casa nu pot fi executate silit decat cu acordul Ministerului Finantelor

Imobilele luate prin Prima Casa nu pot fi executate silit decat cu acordul Ministerului Finantelor

"Situatia panaa acum era destul de greoaie pentru debitori, fiindca ar fi putut avea un credit tip "punte" prin care sa-si fi asigurat avansul, iar daca acel credit mic nu ar fi putut fi restituit sau pur si simplu debitorul ar fi apreciat ca este mai "importanta" plata unui credit ipotecar, atunci acel creditor ce nu avea o ipoteca asupra imobilului prima casa ar fi putut lesne saa execute silit imobilul achizitionat prin Prima Casa si astfel banca finantatoare sa fi declarat scadent anticipat acel credit ipotecar", a explicat avocatul.

acum 81 luni (21 May 2017)

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) s-a pronuntat recent in privita unui dosar in care executori judecatoresti voiau sa execute o locuinta din Programul "Prima Casa", instanta hotarand ca executarea nu poate avea loc fara permisiunea Ministetului Finantelor Publice (MFP) si al bancii finantatoare.

"Recuperatorii de creante nu se mai pot apropia de imobilele luate prin Prima Casa", a afirmat avocatul Adrian Cuculis. Potrivit acestuia, decizia vine in ajutorul celor executati prin creditele luate prin Prima Casa, efectul concret al deciziei vizand in primul rand faptul ca orice alt creditor in afara de creditorul initial ipotecar nu mai are dreptul sa execute silit aceste imobile.

"Situatia panaa acum era destul de greoaie pentru debitori, fiindca ar fi putut avea un credit tip "punte" prin care sa-si fi asigurat avansul, iar daca acel credit mic nu ar fi putut fi restituit sau pur si simplu debitorul ar fi apreciat ca este mai "importanta" plata unui credit ipotecar, atunci acel creditor ce nu avea o ipoteca asupra imobilului prima casa ar fi putut lesne saa execute silit imobilul achizitionat prin Prima Casa si astfel banca finantatoare sa fi declarat scadent anticipat acel credit ipotecar", a explicat avocatul. 27.932/303/2015, privind pronuntarea unei hotarari prealabile si, in consecinta, stabileste ca: Sintagma "interdictia de instrainare a locuintei pe o perioada de 5 ani", cuprinsa in prevederile art. 368/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, se interpreteaza in sensul ca imobilele asupra carora este instituita interdictia de instrainare nu pot face obiectul unei executari silite pornite la cererea unor creditori chirografari, fiind alienabile conditionat de acordul Ministerului Finantelor Publice si al bancii finantatoare. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro