"Imi cer scuze!" sau "Iti cer scuze!". Top 10 greseli frecvente in vorbirea romanilor

Profesorul de limba romana Bogdan Cristea prezinta un top al greselilor de exprimare intalnite tot mai des la romani. "Care"/ "Pe care" Una dintre cele mai frecvente greseli de exprimare este neutilizarea prepozitiei "pe" inaintea pronumelui relativ cu functie sintactica de complement direct. Exemple: Din cauza neseriozitatii, si-a pierdut locul de munca Datorita efortului sustinut, a castigat concursul.

acum 80 luni (6 Sep 2017)

Profesorul de limba romana Bogdan Cristea prezinta un top al greselilor de exprimare intalnite tot mai des la romani. "Care"/ "Pe care"

Una dintre cele mai frecvente greseli de exprimare este neutilizarea prepozitiei "pe" inaintea pronumelui relativ cu functie sintactica de complement direct.

Corect este "Cartea pe care am cumparat-o" si nu "Cartea care am cumparat-o".

Nu de putine ori auzim in jurul nostru persoane care spun ca "servesc masa". De fapt, cei care "servesc" sunt ospatarii, iar cei care se bucura de servire de fapt "mananca". "Imi cer scuze" sau "iti cer scuze"

Atunci cand folosim expresia "imi cer scuze" inseamna ca iti ceri singur. In momentul in care ne adresam unei altei persoane ar trebui sa spui "iti cer scuze", insa normele de politete recomanda ca scuzele sa fie prezentate si nu cerute. "Din cauza"/ "datorita"

Intotdeauna trebuie sa folosim "din cauza" numai in contexte negative, in timp ce prepozitia "datorita" se va folosi atunci cand ne referim la un eveniment pozitiv.

Exemple: Din cauza neseriozitatii, si-a pierdut locul de munca

Datorita efortului sustinut, a castigat concursul. Vizavi/despre

"Vizavi" se foloseste doar in context spatial, motiv pentru care este gresita precum: "L-am auzit discutand vizavi de aceasta problema". "Ghiuveta"

"Ghiuveta" sau "ghiveta" sunt tot mai frecvente in vorbirea romanilor, insa trebuie sa stiti ca varianta corecta este "chiuveta". Forma corecta (la persoana I, masculin, singular) este: "eu insumi", in timp ce la feminin forma corecta este: "eu insami". "Am luat la cunostinta"

Este o formulare pe care o intalnim frecvent, desi este gresita. Caramela/caramea

Bomboana din caramel se numeste "caramela" si nu "caramea", asa cum auzim in mod frecvent in jurul nostru.<... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro